dom hudby budapest 6Svoje brány otvoril pre milovníkov umenia, architektúry i dizajnu na začiatku tohto roku Dom maďarskej hudby.

Jedna z dlho očakávaných stavieb sa nachádza v prostredí mestského parku v Budapešti. Objekt ponúka svojim návštevníkom jedinečný umelecký zážitok kombinujúci krajinu, architektúru a výstavný dizajn.

 

dom hudby budapest 2

dom hudby budapest 5

dom hudby budapest 7

 

Architektonický návrh stavby pochádza z dielne japonského architekta Sou Fujimoto. Jeho hlavnou myšlienkou je "synergia a rovnováha s prírodou". Na prezentáciu zážitku z hudby prostredníctvom interakcie svetla, zvuku a prírody bolo použitých 94 tepelne izolovaných a nerozdelených sklenených panelov, ktoré vytvorili úplne priesvitnú fasádu, spájajúcu exteriér s interiérom. Strešná konštrukcia budovy v sebe odhaľuje sto kráterových otvorov, cez ktoré budú prerastať stromy. Otvory sú inšpirované rôznou formou zvukových vĺn. Strop strešnej konštrukcie je zdobený tisíckami zlatých lístkov, ktoré ešte viac zintenzívňujú prestupujúce prirodzené denné svetlo.

 

dom hudby budapest 3

dom hudby budapest 8

dom hudby budapest 6

 

Súčasťou objektu s rozlohou 9 000 metrov štvorcových je pódium pod holým nebom, koncertné sály, muzeálne expozície, výstavné priestory, knižnica a ďalšie miestnosti určené na relax, kultúru a vzdelávanie. Prízemné sály a horné poschodie zahŕňajúce učebne, knižnicu a kancelárske priestory sú spojené efektným točitým schodiskom. Podzemné podlažia zastrešujú výstavné priestory zdôrazňujúce európsku hudobnú históriu s osobitným zameraním na maďarské dedičstvo.

 

dom hudby budapest 10

 dom hudby budapest 4

Pripravila: Petra Adamcová
Foto a vizualizácie: LIGET BUDAPEST, Palkó György