hotel strom vtáky príroda švédsko 1Vo švédskych lesoch vyrastá nový stromový hotel Biosphere. Svoje brány má otvoriť v máji tohto roku a za jeho architektonickým návrhom stojí spoločnosť Bjarke Ingels Group.

Stavba sa prezentuje zjednodušeným vzhľadom s čistými líniami, neutrálnymi prírodnými farebnými paletami a organickými materiálmi. Stromový hotel v oblakoch má rozlohu 34 metrov štvorcových a jeho exteriér je pokrytý viac ako tristopäťdesiatimi vtáčími búdkami. Vtáčie hniezda obklopujúce presklenú kabínu sa líšia veľkosťou podľa jednotlivých druhov vtákov.

 

hotel strom vtáky príroda švédsko 3

 

Pre hostí je k dispozícii pohodlné zariadenie izieb s presklenými oknami, ktoré umožňujú ponorenie sa do života prírody, stromov a pôvodnej fauny. Do kabíny hotela sa vstupuje cez visutý most, ktorý vedie zo zeme až po konštrukciu v korunách stromov. Tmavý interiér smeruje pozornosť hostí von a strešná terasa umožňuje panoramatický výhľad na les.

 

hotel strom vtáky príroda švédsko 2

hotel strom vtáky príroda švédsko 7

 

Prepojenie možnosti ubytovania klientov a poskytnutia priestorov pre život - hniezdenie a kŕmenie vtákov bolo natoľko dôležité, že k vystavaniu búdok na hotelových stenách bol prizvaný miestny ornitológ Ulf Öhman. Ten vytvoril podmienky na podporu biotopov a konkrétnych vtáčích populácii, ktoré sú vďaka klimatickým zmenám ohrozené.

Ornitológ upozornil aj na fakt, že samotné lesníctvo vedie k zníženiu počtu prirodzených dier v stromoch, ktoré sú pre život vtákov kľúčové. Inštalácia podporných búdok - hniezd je preto dôležitým opatrením, ktoré treba prijať aj uprostred reálnej prírody.

 

hotel strom vtáky príroda švédsko 4

hotel strom vtáky príroda švédsko 6

 

Projekt je najnovším prírastkom do hotelovej série individuálne navrhnutých izieb vytvorených niektorými z najznámejších škandinávskych architektov, akými sú Snøhetta, Rintala Eggerstsson a Tham & Videgard.

 

hotel strom vtáky príroda švédsko 5

 

Pripravila: Petra Adamcová
Vizualizácie: Archdaily