dubaj muzeum buducnosti 1

Najvyšší, najhlbší, najdlhší - mesto Dubaj sa pýši mnohými architektonickými "naj", ktoré majú oproti iným budovám na svete špecifické prvenstvo. Len nedávno, v magický dátum 22. 2. 2022 bolo v meste otvorené Múzeum budúcnosti (Museum of the future), ktoré tamojší vládca Dubajského emirátu šejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum nazval "najkrajšou budovou na Zemi".

Múzeum sľubuje jedinečný zážitok, ktorý spája vedu, technológiu a životné prostredie prostredníctvom rôznorodých zobrazení, tém a prostredí, na ktorých pozorovanie treba využiť všetkých päť zmyslov. Cieľom projektu je transformovať samotné vnímanie budúcnosti, ako ju poznáme a ukázať svet, ktorý tu možno bude o 50 rokov.

 

dubaj muzeum buducnosti 2

dubaj muzeum buducnosti 3 Múzeum budúcnosti je považované za jednu z najkomplexnejších stavieb sveta, ktorá predstavuje oživenie arabskej excelentnosti v oblasti vedy, matematiky a výskumu. Pozostáva zo zeleného kopca, hlavnej budovy a priestoru v tvare prstenca, ktorý sa nachádza na vrchole s celkovou plochou 30 548 metrov štvorcových a je poháňaný 4 000 megawattmi slnečnej energie.

 

dubaj muzeum buducnosti 4 dubaj muzeum buducnosti 5

 

Prstenec sa zdvíha 77 metrov nad úrovňou zeme a pýši sa výzdobou a prezentáciou arabskej kaligrafie vyrazenej do škrupiny fasády. Písmo prezentuje arabskú báseň, ktorú napísal vládca Dubaja o futuristických ambíciách emirátu. Písmo, ktoré zároveň slúži aj ako okná, je vyrobené z viac ako 1 000 protipožiarnych kompozitných panelov pokrytých nehrdzavejúcou oceľou.

 

dubaj muzeum buducnosti 6

 

Múzeum pozostáva zo siedmich poschodí. Každé z nich je venované inej výstavnej téme. Počas svojej cesty sa návštevníci ocitnú pri pohľade do budúcnosti ľudstva vo vesmíre, zoznámia sa s budúcimi zázrakmi ekológie a ľudského blahobytu na prvých troch zo siedmich poschodí. Ďalšie tri poschodia zobrazujú technológie, ktoré sa zaoberajú zdravím, vodou, jedlom a dopravou, zatiaľ čo posledné poschodie je venované deťom. Celá expozícia múzea pri svojej prezentácii spolupracovala s významnými globálnymi značkami, národnými inštitúciami a producentami, na tom, aby predstavila inovácie zajtrajška vo svete technológií, udržateľnosti, dopravy, zdravia i vesmíru.

 

dubaj muzeum buducnosti 3

 

Autorom architektonického návrhu budovy je juhoafrický rodák Shaun Kill, ktorý je aj zakladateľom spoločnosti Killa Design. Jeho iným známym architektonickým počinom je napríklad aj dubajská sedemdesiatsedem poschodová budova Jumeirah Gate.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Dezeen, Archdaily