teplaren bratislava jurkovic rekonstrukcia 10 uvod

 

Funkcionalistická budova teplárne Dušana Jurkoviča v Bratislave bola po troch rokoch rekonštrukcie otvorená pre verejnosť ako nové moderné coworkingové centrum Base4Work. Priestory boli prestavané podľa architektonického návrhu štúdia Perspektiv, ktoré úspešne realizovalo už jedno rozsiahle coworkingové centrum v pražskom komplexe Churchill.

 

teplaren bratislava jurkovic rekonstrukcia 3

 

Cieľom developera bolo vytvorenie pracovného priestoru, ktorý bude inšpiratívny a poskytne zázemie rôznym používateľom, od korporátnych klientov, až po startupy a freelancerov. Keďže išlo o rekonštrukciu historickej a kultúrnej pamiatky, dielo Dušana Jurkoviča malo byť zachované, akceptované a aj v novom priestore viditeľné. "V návrhu interiéru coworku sme vnímali kontext pôvodnej pamiatky a novej stavby. Snažili sme sa priestor dopĺňať a nadväzovať naň ako štýlom, tak aj geometriou nových prvkov. Zároveň sme však chceli, aby bolo jasne rozpoznateľné, ktoré časti sú nové a ktoré pôvodné – nechceli sme originálne dielo napodobňovať,“ hovoria architekti Ján Antal a Barbora S. Babocká.

 

teplaren bratislava jurkovic rekonstrukcia 6 teplaren bratislava jurkovic rekonstrukcia 5

 

Do vnútorných priestorov kotlovej a turbínovej haly bola umiestnená nová päťposchodová stavba, vďaka čomu sa vytvorili nové plochy. S rešpektom k histórii boli využité aj ďalšie priemyselné prvky teplárne – betónové násypníky dominujú celému interiéru a pôvodný žeriav tvorí atypicky otvorený strop zdieľanej kancelárie.

 

teplaren bratislava jurkovic rekonstrukcia 4

 

V priestoroch teplárne sa dnes nachádza takmer 4 tisíc metrov štvorcových flexibilných pracovných plôch, s celkovou kapacitou približne 450 miest. Na každom z piatich podlaží sa nachádza typológia fix desk, hot desk, samostatné kancelárie, phone booth, workshop room alebo zasadacie miestnosti s kapacitou od štyroch do osemnásť ľudí. Klienti tiež môžu v priebehu dňa využiť niektoré z komunitných salónikov, reprezentačnú zónu stretávania sa a networkingu. Farebnosť celého priestoru vychádza z odtieňov terakoty, charakteristickej pre plášť budovy a tá je doplnená o tlmené hlboké tóny modrej, zelenej či uhľovočiernej. Stropy budovy zostávajú otvorené, podlahy v spoločných zónach akcentujú drevo alebo veľkoformátovú keramickú dlažbu.

 

teplaren bratislava jurkovic rekonstrukcia 7

teplaren bratislava jurkovic rekonstrukcia 8

 

Zasadacie miestnosti a samostatné kancelárie kladú dôraz na akustiku, ktorú zaisťujú nielen koberce, ale aj obklady stien. Architekti použili recyklované a prírodné materiály. Obklady ohľaduplné k životnému prostrediu pochádzajú z recyklovaných PET fliaš. 

 

teplaren bratislava jurkovic rekonstrukcia 9

 

Členitosť budovy architekti využili v prospech klientov a vytvorili tak na viacerých miestach pohodlné zóny. Flexibilitu priestoru oceňuje nielen developer, ale aj prví nájomcovia. Súčasťou budovy je aj bar, reštaurácia a priestory vhodné na organizovanie podujatí. Jurkovičova tepláreň sa tak stala kultúrnym epicentrom a novodobým cenným kontrastom k modernej architektúre okolitých budov.

Foto: BoysPlayNice