hortenzia kreslo virálne digitálne skutočné 1 uvod

 

Kresielko Hortenzia, ktoré bolo v roku 2018 navrhnuté ako digitálny kus nábytku sa vďaka nadšencom interiérového dizajnu dostal nedávno do masovej výroby.

 

hortenzia kreslo virálne digitálne skutočné 1

 

Fotografia kresla, ktorá obletela svet na instagrame a facebooku sa preslávila tým, že ide o stoličku z okvetných lístkov hortenzie, ktorú reálne nie je možné vyrobiť. Návrh tohto jedinečného kusu nábytku pochádza z pera holandského umelca Andrésa Reisingera. Ten na základe ohlasov a v snahe uspokojenia dopytu v roku 2019 vyrobil v spolupráci s Júliou Esque limitovanú edíciu kresla Hortenzia.

 

hortenzia kreslo virálne digitálne skutočné 4

 

V malej stolárskej dielni obaja umelci sprevádzali výrobou prototyp Hortenzie až po konečný výsledok. „Štruktúra kresla bola vyrobená z dreva, ktoré bolo pokryté tvarovanou penou. Na penu bola aplikovaná textilná hmota v tvare okvetných lístkov hortenzie a na záver bolo kreslo ručne čalúnené."

 

hortenzia kreslo virálne digitálne skutočné 6

hortenzia kreslo virálne digitálne skutočné 5

 

Dnes sa začalo s výrobou aktualizovanej verzie s oceľovým rámom kresla. Používa rovnakú techniku ako verzia pre limitovanú edíciu textilného poťahu. Ľahká polyesterová tkanina je vyrezávaná laserom na dlhé pásy, ktoré sú navzájom spojené do zväzkov po 40 okvetných lístkoch. Spoločnosť Moooi pomocou špeciálnych šijacích strojov našila moduly okvetných lístkov na silnú elastickú podkladovú textíliu, ktorá sa potom ovinula okolo stoličky. Spolu vytvára povrch kresla 30 tisíc okvetných lístkov. Farebná variácia stoličky sa vyrába v jemne ružovej alebo svetlo šedej.

 

hortenzia kreslo virálne digitálne skutočné 3  hortenzia kreslo virálne digitálne skutočné 1 

 

„Veríme, že nová verzia, ktorú vyrába dizajnérska spoločnosť Moooi, vylepšuje najmä dizajn z hľadiska pohodlia a zároveň sprístupňuje stoličku klientom na celom svete,“ vysvetlila Júlia Esqué.

 

hortenzia kreslo virálne digitálne skutočné 7

Dizajnér Andrés Reisinger

Argentínsky dizajnér Andrés Reisinger hovorí, že princíp vzniku tohto kresla, pôvodne virálneho objektu umenia, môže vytvoriť pre návrhárov nový druh prístupu v interiérovej tvorbe. Prístup neobmedzený hranicami fyzického sveta a vývojovými problémami. Slobodný prístup vedený fantáziou bez akýchkoľvek obmedzení. A konkrétne riešenie pre konkrétny produkt je vždy v rukách šikovných ľudí, čím sa svet môže stať oveľa krajším.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Rosano Orlandi, Dezeen