farby roku 2021 spektrum 3 uvod

 

Odborníci z viacerých špecializovaných inštitúcií sa na konci každého roka stretávajú, aby rozhodli na základe celosvetových trendov, aká farba bude hitom nachádzajúcej sezóny. 

 

farby roku 2021 spektrum 3

 

Po tom, čo rok 2020 bol jedným z najhorších rokov, v ktorom celý svet zápasil s globálnou pandémiou, ekonomickými a sociálnymi problémami, bolo rozhodnutie profesionálov z Pantone Color Institut predvídavé a potešujúce.

"Vybrali sme farby, ktoré predpovedajú, čo sa bude diať ďalej, vyjadrujú posolstvo pozitivity podporené odvahou. Zvolili sme praktickú a pevnú farebnú kombináciu, ale zároveň hrejivú a optimistickú, ktorá nám má dodávať podporu a nádej," ohlásila Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institute. Za farby roku 2021 boli zvolené Ultimate Grey (sivá) and Illuminating Yellow (žiarivá žltá).

 

farby roku 2021 spektrum 1

 

Pantone Ultimate Grey - sivá pôsobí neutrálne a je všeobecne veľmi využívanou farbou v interiérovej tvorbe. Čo sa týka jej psychologického pôsobenia, symbolizuje vytrvalosť a silu. Jej kombinácia s úplne odlišnou živou farbou je takmer žiaduca, aby samostatne nepôsobila smutne alebo depresívne.

Partnerkou sivej sa preto stala žiarivá žltá, ktorá interiér rozveseluje. Je farbou nádeje, tepla a dobrej nálady. Z dôvodu jej intenzity sa odporúča použiť len v podobe drobných akcentov a doplnkov, ktoré dokážu celkový interiér pozdvihnúť. Vankúše, koberčeky alebo interiérové doplnky v podobe rámov obrazov, svietidiel alebo samostatných nábytkových solitérov sú v kombinácii so spomínanou sivou, vkusnou a neprehliadnuteľnou voľbou.

 

farby roku 2021 spektrum 5

 

Britská spoločnosť WGSN zvolila ako farbu roku tyrkysovo - modrý odtieň A. I. Acqua. Je inšpirovaný diaľkami, priezračnou čírou morskou hladinou a atmosférou dovolenkovej pohody. Do interiéru prináša záblesk sviežosti, harmónie a pozitívnych emócii. Jeho výhodou je dobrá kombinovateľnosť s bielou farbou, všetkými odtieňmi pastelovej farby a všetkými odtieňmi zelenej a modrej farby.

 

farby roku 2021 spektrum 2

 

Treťou spoločnosťou, ktorá sa k výberu farieb roka oficiálne vyjadruje je Akzo Nobel, ktorá je renomovaným výrobcom interiérových farieb Dulux. V ich voľbe zvíťazila farba Hnedý topás. Ide o akoby sivo-béžový odtieň neutrálnej farby, ktorú môžete pozorovať kdekoľvek vo voľnej prírode. Napríklad kôra stromov, potok po intenzívnom daždi, kamene, piesok, hlina, v každom z nich nájdete aj tento čarovný upokojujúci odtieň hnedej.

 

farby roku 2021 spektrum 4

 

V našich domácnostiach je táto farba volená pre jej pocit vyváženosti, stability a pokoja. Jej výber je taktiež odrazom nestáleho a nepokojného roku, ktorý vyústil do potreby hrejivosti, pokoja a neutrality. Elegantne pôsobí kombinácia hnedého topásu s bielou, tmavo čokoládovou ale aj so sviežo zelenými odtieňmi.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotky: Dezzen, Pantone, Dulux