hasami dom japonsko tvary neobvyklost priroda symbioza prezdravie 4 uvod

 

Japonská architektonická kancelária Jima Design vytvorila projekt Hasami House, ktorého hlavnou odlišnosťou je priestorová rozmanitosť. Hlavnou myšlienkou, prečo by malo byť obydlie navrhnuté v iných ako zaužívaných tvaroch a líniách je, že väčšinu času počas dňa i života trávime v obmedzenom zakrivení priestorov.

 

hasami dom japonsko tvary neobvyklost priroda symbioza prezdravie 4

 

Deti vyrastajú a trávia čas v hranatých detských a obývacích izbách a vyučujú sa v rovnakých triedach, dospelí pracujú v unifikovaných kanceláriách a miestnostiach. Je to možno bežné a čiastočne nevyhnutné, ale spoločne so skutočnosťou, že pobyt v prirodzenom prostredí v prírode a vonku je čoraz zriedkavejší, nejde o zdraviu prospešný fenomén. Preto vznikol návrh tohto domu, ktorý simuluje prirodzené a zdravé prostredie, ktoré pozitívne vplýva na psychiku i celkové zdravie človek.

 

hasami dom japonsko tvary neobvyklost priroda symbioza prezdravie 1

 

Dom vytvára len jedna veľká miestnosť s rôznymi vo vnútri členenými priestormi bez dverí. Dvere má len kúpeľňa s toaletou. Steny v dome sú nielen zaujímavé samy o sebe, ale vytvárajú aj neobvykle tvarované priestory, nemajú štandardné 90° uhly a sú variabilne zakrivené. Podľa japonských architektov dávajú takéto priestory a obmedzenie uzavretých miestností detskému i dospelému mozgu iné podnety, ako tie, s ktorými sa stretávame v bežnom živote.

 

hasami dom japonsko tvary neobvyklost priroda symbioza prezdravie 2  hasami dom japonsko tvary neobvyklost priroda symbioza prezdravie 5 

 

Prostredníctvom využitia rôznych materiálov, uhlov, farieb a veľkostí stien sa vytvorilo prostredie, ktoré je fyzicky a psychicky stimulujúce. Pre zvýšenie fyzického pohybu je pre deti k dispozícii lezecký rebrík na prístup do druhého poschodia a veľká vyvýšená časť miestnosti v obývacej časti. Pohybové vzorce v dome sú navrhnuté tak, aby existovalo viac možností prístupu do rôznych častí domu, ktorý stimuluje kreativitu a myslenie. Neobvyklé tvary, farby a priestory navyše dodávajú domovu prvok zábavy.

 

hasami dom japonsko tvary neobvyklost priroda symbioza prezdravie 6

hasami dom japonsko tvary neobvyklost priroda symbioza prezdravie 3

 

Najväčšou výzvou pri navrhovaní projektu Hasami House bolo nielen vytvorenie rôznych priestorových návrhov, ktoré by boli praktické i pôsobivé zároveň, ale aj ich vzájomné prepojenie. Hlavný architekt Satoshi Higahijia sa vyjadril, že bežný domov je ako škatuľa na hračky naplnená drevenými blokmi. V tomto prípade ide o domov plný kociek, guliek, kužeľov a pyramíd. Dokončený projekt predstavuje jedinečnú zbierku tvarov v priestore, prospieva zdraviu, mysleniu, tvorivosti i invencii.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Jima Design Architects