studio de la o mind xl vases dizajn toptrendy

 

Na prvý pohľad sa keramické vázy s amforickým tvarom a bez akýchkoľvek ornamentov môžu zdať prinajmenšom nudné. Symbolizujú pritom najvýraznejší trend nového desaťročia. ich výnimočnosť však na prvý pohľad nemožno posúdiť. Mexický dizajnér José de la O však našiel spôsob, ako simulovať realitu silou vôle. A kolekcia Mind Vases to dokazuje.

 

Hoci sa José de la O zameriava na objekty dennej spotreby už dlhší čas, posledný projekt z jeho štúdia má o niečo odvážnejšiu ambíciu. De la O sa totiž snaží ponúknuť riešenie, vďaka ktorému by mohli v budúcnosti objekty zodpovedať predstave o ideálnom tvare vecí. Potvrdil to aj v rozhovore pre magazín Dezeen: "Projekt sa pohráva s myšlienkou, že v budúcnosti by mohla moderná technológia pomôcť pri navrhovaní, a to bez toho, aby museli ľudia disponovať odbornými zručnosťami."

 

jose de la o design toptrendy

  Foto: Andrea de la Peña & José de la O

 

Netradičná ambícia dizajnéra však skrýva menší paradox. José de la O sa na jednej strane, ako dizajnér, usiluje o to, aby sa dizajnéri budúcnosti mohli sústrediť na koncept bez úvah o ťažkostiach či úskaliach návrhu, závislého od fyzických vlastností a možností spracovania. No akokoľvek je vízia zameraná na zjednodušenie tvorivého procesu, prináša so sebou riziko toho, že v budúcnosti dizajnéri nemusia byť natoľko dôležití. Prípadne sa zmenia na programátorov. Čo ak je to prvý krok k tomu, aby sa stal bežný spotrebiteľ dizajnérom? Aby sa mohol stať ktokoľvek dizajnérom, možno len postačí zakúpiť si sadu špeciálnej čapice so senzormi na snímanie činnosti mozgových vĺn a projektor s programom obsahujúcim základné formy, ktoré bude možné ďalšej ľubovoľne tvarovať.

 

 

 

Mind Vases je hypotetickým experimentom.

Kolekcia váz je však reálna a plne funkčná.

 

 

studio jose de la o mind vases mind technology trend 2020 toptrendy

  Foto: Andrea de la Peña & José de la O

 

Experiment, ktorý vznikol v spolupráci s japonskou biotechnologickou spoločnosťou Mirai Innovation, pozostáva práve z takejto sady. Takzvaná Aura čapica so senzormi zaznamenáva aktivitu v mozgu a premietaný obraz vázy formuje na základe toho, ako sa na jej tvar divák, respektíve dizajnér, sústreďuje. Na experimente sa podieľali účastníci bez akýchkoľvek odborných či technických zručností. Ich predstavovaný objekt bol následne zhmotnený trojdimenzionálnou tlačou v mexickom štúdiu.

 

 

 

Čo ak je to prvý krok k tomu,

aby sa stal bežný spotrebiteľ dizajnérom?

 

 

studio jose de la o dizajn mind technology simulovana realita toptrendy

 Foto: Andrea de la Peña & José de la O

 

V čase, keď sa formy zjednodušujú a zbavujú akejkoľvek ozdoby, sa mysľou simulovaná realita stáva jedinou zvláštnosťou, ktorá posúva dizajn smerom k budúcnosti. Mysľou riadená realita sa stáva predmetom záujmu aj u iných, spomeňme napríklad B2V rozhranie, ktoré predstavila automobilka Nissan počas vlaňajšieho ročníka veľtrhu spotrebnej elektroniky CES. Možno predpokladať, že najvýraznejším trendom ďalšej sezóny sa stane dizajn ovplyvnený neuropsychológiou. Mind Vases je hypotetickým experimentom. Kolekcia váz je však reálna a plne funkčná. Rovnako tak, ako sa stáva reálnym trend biotechnologického dizajnu.