fernando mastrangelo xs tiny house new york design week 2019 dizajn toptrendy

Kontroverzný Fernando Mastrangelo je známy svojimi jedinečnými sochárskymi kúskami nábytku, ktoré sú vyrábané z neobvyklých materiálov ako napríklad piesok, soľ,  alebo dokonca  kokaín. V dizajnovom týždni v New Yorku zahviezdil so svojimi neobvyklými malými domčekmi, ktoré boli postavené na Times Square.

 

Cez Design Week sa pustil veľmi horlivo do sféry architektúry, kde načrtol víziu ako lepšie žiť v lone prírody. Postavil maličké domčeky, ktoré pútajú pozornosť médii. Maličké domčeky tzv. tiny houses mohli návštevníci cez New York Design Week  obdivovať na vlastnej koži. Ideou pre vznik týchto domčekov bolo to, že v súčasnosti sa čoraz viac posúvajú hranice predstavivosti, už sa neobmedzujú iba na to, čo môžeme fyzicky vybudovať. Tiny Houses predstavovali priestor, kde je možné zažiť budúcnosť dizajnu na vlastnej koži v reálnom svete a ešte aj v ekologickom ponímaní.

 

Tiny House333 toptrendy

 

Maličké  sedlové domčeky mali iba 11 m2 a strechu, ktorá bola vytvorená z recyklovaného plastového kompozitu.  Pri výstavbe bol použitý odpadový materiál, ktorý by sa inak nebol použil. Vonku pred domčekmi boli maličké záhrady  s kvetinami a zeleňou. Mastrangelo spolupracoval pri vzniku tohto projektu s Anne-Laure Pingreoun, kurátorkou Alter-Projects, a Stevom Lastro. Ich cieľom bolo vytvoriť pohlcujúci zážitok s využitím technológie smart- home. Prvky čisteného vzduchu a vody boli  spojené starostlivo kalibrovanými zvukmi a svetelnými displejmi,  ktoré mali spoločne pripomenúť prirodzené rytmy tela. Malý segment interiéru obsahuje prvky záhradného a exteriérového prevedenia, tak, aby návštevníkovi uľahčil návrat do mestskej džungle  Times Square.  Domčeky sa dajú nazvať aj oázou uprostred mestskej Džungle.  Boli strategicky postavené tam, kde okolo nich prechádzalo denne tisíce obyvateľov.  Projekt odráža obavy Mastrangelav súvislosti s  klimatickými zmenami a degradácii prírody. Cieľom projektu bola konkrétna výzva založená na obnovení  úprimného vzťahu k prírode a taktiež aj mierne šokovanie.

 

Tiny House toptrendy

 

Tento kontrast sa zameriava na širokú verejnosť s cieľom vytvoriť úplnú kuriozitu v New Yorku, čo sa aj Mastrangelovi podarilo. Domčeky boli vyrobené z piesku a recyklovaného skla. Táto nezvyčajná verejná výstava zaujala nielen návštevníkov, ale aj ľudí z celého sveta.  Projekt je interaktívnym a zmyslovým priestorom ukazujúcim, ako môže architektúra dopomôcť pokračovať starým vyradeným materiálom žiť ďalej. Projekt je hlboko inšpirovaný návratom k zeleni a prírode. V týchto domčekoch sa spája mier a pokoj.