V New Yorku uzrel svetlo sveta fascinujúci, možno až kontroverzný Vessel. Poskytuje jedinečný výhľad na celý Manhattan, a nielen to! Predstavuje sústavu vyhliadkových plošín, prepojených ramenami s viac ako dvomi tisícmi schodov.  Architektom tejto gigantickej stavby je Thomas Heatherwick, majúci na svojom konte mnoho jedinečných gigantických a rovnako unikátnych stavieb, napríklad v Británii. Nemusíte mať žiadne obavy, ak nie ste fyzicky zdatní, pretože Vessel má k dispozícii aj výťah, ktorý vás vyvezie až hore. V New Yorku už existuje mnoho vyhliadok, ale Vessel je niečím jedinečný a fascinujúci.  Keď budete najbližšie v New Yorku zájdite si pozrieť výhľad na mesto.

 

Každý deň je atrakcia otvorená od 10:00 do 21:00.Lístok je možné zarezervovať na mieste, alebo pohodlnejšie on - line cez internet,a to celkom free. Vessel vyrástol v štvrti Hudson Yards, kde nájdeme aj množstvo nových nákupných, obchodných centier a moderných budov. Projekt ešte potrebuje dokončiť, nie je  úplne hotový,  predpokladané ukončenie sa plánuje do konca roka 2024. New York má teda ďalšiu vyhliadku a atrakciu pre turistov, akoby ich už tam nebolo dosť! Turisti môžu z viacerých perspektív obdivovať mesto ako na dlani, z rôznych uhlov, tak aby to ulahodilo ich zvedavému oku. Táto interaktívna stavba  je famóznou stavbou, ktorá v súčasnosti predstavuje vrchol dizajnového umenia a stredobod záujmu turistov.

 

vessel new york vyhliadkova veza dizajn cestovanie toptrendy

 Foto: Ran Berkovich

 

Niektorí kritici prirovnávajú Vessel k oblude, pamiatke prebytku, gýču alebo vo výstavbe nevidia hlbší zmysel. Podľa nich je len šikovným trikom, ako prilákať do New Yorku ešte viac zvedavých turistov. Pre Newyorčanov predstavuje presklená stavba obludu, ktorá nemá širšie využiteľný potenciál, ale je čisto konzumného charakteru.  Zámerom bolo vytvoriť pamiatku v Hudson Yards, ktorá nezapadá do okolitých veží, ale ich zatieni. Hlavný architekt projektu sa vyjadril, že v žiadnom prípade nešlo o výstavbu umeleckého diela, ale cieľom bolo spojiť veľa ľudí na jednom mieste, aby mohli obdivovať Big Apple.

 

vessel new york vyhliadkova veza atrakcie v new yorku toptrendy

 Foto: Björn Antonissen

 

 

O pamiatke hovoria ako o živej atrakcii,  o obývačke, kde sa majú ľudia stretávať, v žiadnom prípade o stavbe nehovoria ako o neživom objekte. Hlavný architekt o sebe netvrdí, že je umelec, len hľadal zmysluplnejšie spôsoby, ako spojiť turistov v jedno a ako rozšíriť verejný priestor do viacerých dimenzii. Pri stavbe sa inšpirovali indiánskymi stepwellmi. Jedni sa do Vessel ( plavidla) zamilovali na prvý pohľad, druhí ho nenávidia.  Je na zvážení každého, ako k stavbe postaví, každopádne sa však jedná o extravagantnú atrakciu. 

 

 

 

vessel new york architektura dizajn toptrendy

 Foto: Liam Macleod

 

Čo je najzaujímavejšie zatiaľ nie je vstup na Vessel spoplatnený, ale stále naň potrebujete lístok. Manažéri Vessel vyvinuli ale sofistikovaný spôsob predaja vstupeniek, aby návštevníci nespôsobili svojím prílišným náporom chaos. Predstavuje skvelý spôsob, ako objaviť nový a originálny pohľad na New York! Všetko, čo musíte urobiť, je ukázať lístok s aktuálnym dátumom a časom.  Tak si vychutnajte ako na dlani Big Apple aj s riekou Hudson.

 

Foto: Heatherwick Studio