dubai m design week kuvajt dizajn abwab stoličky púšť toptrendy sk

 

Akou optikou sa dívať na týždeň dizajnu v Dubaji? Na Dubai Design Weeku je výnimočné zblíženie Západu s Východom. Estetika európskych značiek sa od prístupu dizajnérov z krajín Spojených arabských emirátov v niektorých hľadiskách líši. No v kontexte budúcnosti dizajnu odpovedajú všetci dizajnéri rovnako. Hľadajú udržateľné riešenia a lokálne zdroje, ktoré možno až doposiaľ zostávali nepovšimnuté. Lenže Dubai Design Week je bohatším zdrojom inšpirácie, než by sa mohlo zdať na prvý pohľad. 

 

Azda najzreteľnejším rozdielom medzi európskymi štúdiami a arabskými je ten, že kým európske zostávajú naďalej verné solídnej geometrickej forme, arabské štúdiá a dizajnéri sa pridružujú bližšie k parametrickým líniám, ktoré v poslednom desaťročí reprezentovali najmä architekti zo štúdia Zahy Hadid. V porovnaní s rakúskym systémom Bene Studio, oceneným v tomto roku takisto cenou Red Dot Award, v ktorom je zrejmá inklinácia k Bauhausu, je stolík z kolekcie ProtoPieces od Ammara Kala opačným koncom príbehu o vývoji tvaroslovia moderného nábytku.

 

 

dubai design week kuvajt dizajn abwab stoličky púšť toptrendy sk

 

 

Organický tvar ozvláštňujú vzájomne sa prelínajúce časti. Podstavce prerážajú vlnitú pracovnú dosku a nohy sa prepletajú pomedzi rohy. Kolekcia je kombináciou Kalovho vyzretého štýlu a následníckeho zmýšľania študentov jeho ateliéru, ktorý vedie na Americkej univerzite v Sharjahu. Podoby niektorých z predstavených modelov ľahko skĺzavajú až k primitívnym formám a tým nadväzujú na ďalšiu vetvu moderného arabského dizajnu. 

 

 dubai design week baxter linearny strohy dizajn jedálenská zostava toptrendy sk

 

 

Charakterizuje ju jednoduchosť v materiálovom prevedení, remeselné opracovanie a využitie prírodných materiálov. A predsa je v tom trocha rafinovanosti, ktorá robí aj z bežného objektu čosi, čo pôsobí takmer ako ready-made. Dokazuje aj to expozícia s názvom Dessert Cast, prebiehajúca v rámci prehliadky Abwab. Inšpirovaní technickou výroby sádrových bordúr, ktoré sú viditeľnou súčasťou kuvajtskej architektúry, osvojili si jej technológiu dizajnéri z tímu Jassima Al Nasmiho a Kawther Al Saffar, spolupracujúci po boku litovského dizajnéra, pôsobiaceho v Kuvajte, Ricardasa Blazukasa. Cieľom expozície je poukázanie na možnosti lokálnych zdrojov, ktoré dovolia vytvárať produkty s puncom pôvodu a zachovajú na sebe patričnú patinu, svedčiacu o manuálnej, individuálnej výrobe v dielni.

 

dubai design week studio irvine capitelli dizajn toptrendy

 

 

No naturalistický prístup zaujali aj niektoré z európskych štúdií. Nováčikom je štúdio Studio Irvine, ktoré pre talianskeho producenta Matteobrioni navrhlo kolekciu Capitelli. S minimalistickým jazykom vytvorili trojdielnu, hlinenú sériu, ktorá sa zužuje do tvarov antických stĺpov. Je až šokujúce, ako veľmi upustili dizajnéri od dekorov a aj pre prostredie, ktoré je priam stelesnením opulentného vkusu, je akýkoľvek glamour, zlato či komplikované formy čímsi nežiaducim. Výnimkou tentokrát nie sú ani výrobcovia ako Baxter či Koket. Aj ich pôsobenie v sezóne 2019/20 zostáva uzemnené, s miernou trochou luxus, zachyteného v mixovaní povrchov a textúr. Kameň k oceli, koža k zemi. Tak sa zdá, že interiéry zajtrajška k nám budú prehovárať priam biblicky starovekým jazykom. S rozdielom interaktívnych plagátov Li Xua a robotických stien. Lenže to je už iná kapitola Dubai Design Weeku.