dubodom xs atelier stromdom dominik sepp michal bazalik cezaar 2018 toptrendy sk

 

 

Počas nedávneho udeľovania cien za architektúru sme boli svedkami nejedného prekvapivého momentu. Do prvej súťažnej kategórie sa dostal totiž netradične riešený dom vo Svätom Jure. Organický dizajn obydlia situovaného v korune stromu zapôsobil nielen na porotu, ale aj na verejnosť. Autor Pavol Šiška vyjadril presvedčenie o tom, že dom môže zasahovať do prírody tak, aby ju svojou prítomnosťou nijako nepoznačil. 

 

Dispozíciu samotného domu architekti stanovili na základe toho, aké možnosti poskytovali samotné konáre stromu. Dub, vyrastajúci v niekdajšej vinohradníckej oblasti, poskytol zázemie pre výstavu rodinného domu, ktorým si jeho majiteľ a vinár, Michal Bažalík, splnil svoj detský sen o domčeku na strome. Poetický rozmer stavby je umocnený nielen tým, ako je riešená samotná dispozícia objektu, ale aj samotným materiálnym stvárnením. 

 

 

dubodom m stromdom atelier dominik sepp michal bazalik cezaar 2018 toptrendy sk

  Foto: Domimik Sepp

 

 

Vzrastajúci záujem o pobyt v korune stromu priviedol majiteľov k tomu, aby pre DUBoDOM vytvorili časom stránku, ktorá ponúka podrobné informácie o tomto skvostnom diele. Ako sa uvádza na jeho stránke, pobyt je možný pre každého, kto by si rád vyskúšal nocľah medzi konármi a listami mohutného dubu. Stránka okrem iného informuje aj o tom, že dom vznikol so zámerom hosťovskej izby, ktorá je súčasťou malého vinárstva v malokarpatskej oblasti. 

 

 dubodom atelier stromdom dominik sepp michal bazalik cezaar 2018 toptrendy sk

  Foto: Domimik Sepp

 

 

O tom, aký je pobyt v jeho korunách, porozprával priamo počas galavečera aj marketingový riaditeľ spoločnosti Baumit, inžinier Tomáš Sepp: "Mal som tú možnosť vyskúšať si, aké je bývanie v tomto neštandardne navrhnutom dome. Tento zážitok som totiž dostal ako dar od svojej manželky. Musím povedať, že aj napriek tomu, že prítomnosť samotného stromu určitým spôsobom obmedzuje možnosti pohybu, núti vás uvedomovať si samotné možnosti projektu, ktorý rešpektuje prírodu. Zároveň pritom upozorňuje na maximálnu symbiózu medzi človekom a prírodou." 

 

 dubodom stromdom les dominik sepp michal bazalik cezaar 2018 toptrendy sk

 Foto: Domimik Sepp

 

 

Podobný názor, založený na priamej skúsenosti zaujal aj marketingový riaditeľ spoločnosti Xella, Luděk Suchomel: "Prepojenie medzi materiálmi v dome a okolitou prírodou tu zafungovalo fantasticky. Hoci si nemyslím, že by to mohla byť budúcnosť bývania v rodinných domoch, tento koncept by sa mohol časom ujať v prípade kategórie víkendových domov alebo chát." 

 

 dubodom atelier stromdom sepp michal bazalik cezaar 2018 toptrendy sk

 Foto: Domimik Sepp

 

 

Aj keď svojou veľkosťou pripomína dom skôr úkryt, než rodinné sídlo, do jeho interiéru situovali architekti aspekty všetkých obytných zón, vrátane oddychovej a spoločenskej. Interiér ďalej rozšírili smerom von prostredníctvom terasového posedenia. Totožné využitie opracovaného dubového dreva na terasovej podlahe aj  jedálenskom nábytku, prispievajú k minimalistickému výrazu s naturálnym akcentom.