pri myte bratislavsky komplex krusec studio akka byvanie v bratislave novostavba cezaar 2018 toptrendy sk

 

Bratislavský bytový komplex Pri Mýte, ktorý sa dostal do úzkeho výberu nominovaných stavieb pre vyhlasovanie cien za architektúru, CE-ZA-AR 2018, dnes žije pestrým spoločenským životom. Dôkazom toho bola aj letná, "susedská" grilovačka, ktorá originálnym spôsobom evokovala pohodovú atmosféru mestského bývania v prvých vlastníkoch bytov aj u okoloidúcich návštevníkov. Lenže zábave predchádzalo dlhých šesť rokov intenzívnych príprav. 

 

 

 Za ten čas sa projekt menil v rozličných aspektoch. Výnimkou nebol ani názov. Pôvodný zámer výstavby objektu na Račianskej ulici sa vyvíjal medzi rokmi 2013 a 2014 smerom od veľkorozmerného bytového komplexu k umiernenému súboru bytových domov, ktoré sa mali nachádzať na niekdajšom okraji priemyselnej periférie. Aj samotní architekti prihliadajú na túto skutočnosť, keď vo svojom vyhlásení tvrdia, že posun k výstavbe, ktorá sa "drží vo výške susediacich bytoviek", slúži ku cti. Ako sa teda pôvodný projekt volal a čo z jeho zámeru zostal prítomné aj v súčasnom komplexe Rezidencie pri Mýte? 

 

pri myte bratislavsky komplex situacia krusec studio akka byvanie v bratislave novostavba cezaar 2018 toptrendy sk

 

 

V roku boli predstavené vizualizácie, ktoré v mnohom zodpovedajú reálnej podobe komplexu. V tom čase sa obytný komplex oficiálne premenoval zo Slovany na Obytný komplex Škultétyho. Už zmena názvu napovedala, že investori chcú medzi Račianskym a Trnavským mýtom vybudovať niečo viac, ako len ďalší veľkolepý projekt a ich cieľom je oživenie prázdnej, nevyužívanej lokality s vysokým potenciálom pre aktívny rozvoj života v mestskej komunite. 

 

pri myte bratislavsky komplex perspektiva krusec studio akka byvanie v bratislave novostavba cezaar 2018 toptrendy sk

 

 

Po novom nazvaný obytný komplex zohľadňoval práve tie ciele, ktoré si udržal aj pri zmene mena na Rezidencia pri Mýte. O niekoľko mesiacov rokov sa Obytný komplex Škultétyho priblížil ešte viac k tomu, čo bolo obsiahnuté v jeho autorskom zámere. Projekt nemal patriť len obyvateľom, ale mal prispievať k rozširovaniu komunity cez verejne prístupné zelené plochy, predovšetkým promenádu, priečne umiestnenú medzi súborom domov a napájajúcu sa na existujú situáciu. V projekte sa už vtedy počítalo s využívaním obnoviteľných zdrojov energie, predovšetkým solárnej energie, ktorá mala byť získavaná solárnymi panelmi a elektronabíjačkami pre dobíjanie elektromobilov. Obidve technológie sa dnes nachádzajú v komplexe. V prípade domov z prvej fázy výstavby sú solárne panely dokonca primárnym zdrojom získavania energie. Inštalácia elektronabíjacích staníc prebehla na obidvoch koncoch komplexu a bola situovaná tak, aby sa nachádzala v čo najkratšej vzdialenosti od parkovísk. 

 

 

 

 

 

 

pri myte bratislavsky komplex ulica park krusec studio akka byvanie v bratislave novostavba cezaar 2018 toptrendy sk

 

 

O návrh celého komplexu sa postarali slovinskí architekti z ateliéru Architektura Krušec. Architekti svoj zámer objasnili slovami, vyjadrujúcimi snahu poskytnúť priestor, ktorý bude plne zodpovedať ľudskej mierke. Tomu v konečnom dôsledku zodpovedalo aj finálne premenovanie projektu na Rezidencie pri Mýte, nabádajúce k jednému z najfrekventovanejších uzlov v mestskom jadre. Prejavilo sa to v neposlednom rade aj na formálnom stvárnení objektov tvoriacich celý komplex. 

 

Ako si na projekt spomína investor

Hovorí Gabriel Tóth, PR špecialista a hovorca Penta Investments:  "Pri Mýte patrí k najväčším rezidenčným projektom z portfólia Penta Investments, pričom ponúka bývanie rodinného typu s prepracovanými dispozičnými riešeniami jednotlivých bytov a dôrazom na zeleň. Keďže súčasťou každého z našich developerských projektov je architektonická súťaž, aj slovinský ateliér Architektura Krušec sme vybrali na základe medzinárodnej súťaže. Za kľúčové benefity ich návrhu považujeme architektúru vnútorného členenia bytov, ale aj jedinečné riešenie tienenia lodžií. Súčasťou projektu je aj promenáda, parkové zóny prístupné verejnosti a polosúkromné zóny určené pre rezidentov."

 

 

pri myte bratislavsky komplex fasada krusec studio akka byvanie v bratislave novostavba cezaar 2018 toptrendy sk

 

 

Vzhľad fasády dynamizuje jednak kombinácia zvolených materiálov a ďalej využitie posuvných paravánov na všetkých loggicách, ktoré plnia funkciu intimizujúcich prvkov. Účelom týchto hliníkových, perforovaných konštrukcií je možnosť podľa individuálnych potrieb regulovať mieru súkromia vnútri príbytku. Tento úmysel podporili architekti aj tým, že jednotlivé bytové domy od seba členili v šachovnicovom rastri. Svoj zámer počas galavečera ďalej objasnil samotný architekt, Tomaž Krušec: "Šachovnicovým členením sme zabránili tomu, aby si susedia videli do okien a dosiahli to, aby nadobudli pocit súkromia." Netradičný výber fasády podporil Krušec urbanistickou realitou bezprostredného okolia, v ktorom je komplex postavený: "Výber fasády sme volili v netradičných tlmených neutráloch, ktoré sme vyberali v súlade s tým, že na východ od komplexu sa nachádza železničná stanica s typickou okrovou farbou." Komplex tak reaguje na svoje okolie a vytvára ucelený dojem aj v panoráme mesta.

 

 

 

pri myte bratislavsky komplex kupelna interiery byty krusec studio akka byvanie v bratislave novostavba cezaar 2018 toptrendy sk

 

 

Aj monochromatická fasáda, skutočnosť, že vnútri bloka stoja šesť až dvanásť poschodové domy a akceptovanie zaužívaného fungovania obyvateľov prispeli k tomu, že sa Rezidencia pri Mýte aj po niekokonásobnej zmene mena zaradila medzi veľmi žiadané lokality. Samotné zasadenie do okolitej krajiny je harmonické vďaka spolupráci so Studio AKKA, ktoré pre parkovú zónu navrhlo zelené plochy so sadovými úpravami stromov vo výške nanajvýš 9 metrov, integrovaným zavlažovacím systémom. V spolupráci s mestom navyše investor Penta Investments vyhradil časť prostriedkov na rozvoj detských aktivít, čo sa odrazilo na výstavbe detských ihrísk a upravenom hernom povrchu.