massive attack mezzanine reedicia v podobe dna spreju hudobne novinky dizajn toptrendy

 

Odhadnúť, koľko percent zvukových záznamov z dvadsiateho storočia sa zachová o ďalších 500 rokov, je náročné. Môžeme však predpokladať, že budúce generácie sa popri Mozartovi či Bachovi, nahratých na Zlatej platni Voyager, cestujúcej naprieč vesmírom, dočkajú aj celkom odlišnej hudobnej histórie. Legenda na triphopovej scéne, britské duo Massive Attack, totižto vydalo reedíciu albumu Mezzanine na vskutku netradičnej platforme; aerosole s DNA všetkých zvukových stôp. 

 

A znamená to presne to, čo si mnohí predstavia. Súčasťou výročnej reedície albumu Mezzanine je tuba naplnená čiernym matným lakom. Jeho štruktúra sa však od iných sprejov líši tým, že pozostáva zo stoviek tisícok unikátnych reťazcov DNA. O neobvyklé, biotechnologické prevedenie sa postarala skupina inžinierov z inštitútu STEM univerzity ETH v Zürichu, Vedúci projektu, profesor Robert Grass ozrejmuje proces premeny zvukovej stopy: "Digitálne informácie sme skomprimovali do binárneho kódu, pozostávajúceho z jednotiek a núl, len s tým rozdielom, že štyrom chemickým prvkom, zodpovedným za skladbu DNA, sme priradili špecifickú kombináciu." V praxi to znamená, že adenín, cytosín, guanín a tymín, nachádzajúce sa v deoxyribonukleovej kyseline, boli synteticky prevedené do podoby sklených mikročastíc, voľným okom prakticky neviditeľných. Tieto boli následne aplikované do hliníkových túb s vodným roztokom. 

 

 

massive attack m reedicia albumy mezzanine nove media intermedia medialna komunikacia hudobne novinky toptrendy

 

 

Robert del Naja, člen formácie z Bristolu a zároveň umelec zodpovedný za artwork albumu, približuje vznik samotného dizajnu: "Fotografia k albumu vznikala v spolupráci s fotografom Nickom Knightom. V skutočnosti sa jedná o kompozit, zložený z viacerých makrozáberov chrobáka nafoteného v Múzeu prírodnej histórie v Londýne. Bol to pre mňa zároveň výrazný posun v technike, keďže dovtedy som využíval len copy/paste a DIY techniky." A ako dospeli členovia Massive Attack k vytvoreniu tak netradičného média, akým je DNA v spreji? "Už na samom začiatku sme si zakladali na tom, aby sme prekonávali limity a naša hudba spočívala v používaní samplov a slučiek. Ak si uvedomíme, koľko priestoru zaberú dáta uložené na serveroch, aerosoly by mohli byť odpoveďou na to, ako v budúcnosti ukladať dáta na podstatne dlhšiu dobu, nezávisle od ich polohy," pokračuje del Naja. 

 

 

massive attack mezzanine reedicia albumu hudobne novinky dizajn trendy toptrendy

 

 

Del Naja neskrýva svoje nadšenie pre toto nové médium ani v oficiálnom vyjadrení skupiny. Uvádza sa v ňom, že táto inovatívna a kreatívna metóda môže napomôcť v šírení informácií prostredníctvom oldschoolových metód, akými je napríklad streetart. Odvolávajúc sa na svoje umelecké začiatky, nezabúda dodať, že v takom prípade by mohli riskovať umelci stratu anonymity.

 

 

"Ak si uvedomíme, koľko priestoru zaberú dáta uložené na serveroch,

aerosoly by mohli byť odpoveďou na to, ako v budúcnosti ukladať

dáta na podstatne dlhšiu dobu, nezávisle od ich fyzickej polohy."

 

 

 

No s aerosolovými uložiskami genetických informácií sme v tomto momente naozaj len na začiatku. Uvážme si počiatočné náklady (viac ako 600 000 dolárov na konverziu 20 MB), dĺžku konverzie a množstvo vstupných informácií, ktoré je potrebné premeniť na komplexnú zmes. V prípade reedície Mezzanine to znamenalo "preklad" miliónov kópií do jedného súboru, ale tiež dva mesiace strávené vo švajčiarskom laboratóriu.

 

 

massive attack dna sprej reedicia albumu mezzanine hudobne klasiky trip hop dizajn toptrendy

 

 

 

V konečnom dôsledku vznikla limitovaná verzia reedície, obsahujúcej originálnu grafiku chrobáka od del Naju. Práve táto bola vytlačená pomocou atramentu napusteného DNA Mezzanine. Dopĺňa profesor Robert Grass: "Všetky informácie v reťazci majú špecifickú pozíciu, vďaka čomu je možné prehrávať ich v ľubovoľnom poradí. V tejto chvíli je jediným prístrojom schopným prehrávať DNA a RNA informácie sekvencér MinION od Oxford Nanopore."  O tom, kedy budú dostupné prístroje na prehrávanie takýchto formátov, však neprezradili nič bližšie ani členovia, ani inžinieri z laboratória vo Švajčiarsku. No budúcnosť nemusí byť vzdialená tak veľmi, ako si myslíme. Stačí sa vrátiť k vývoju MP3 formátu, ktorý je dnes vnímaný ako neodmysliteľná súčasť bežného života. Možno už onedlho, s odstupom desaťročia, budú na tento trend reagovať nahrávacie spoločnosti a umelci. V tejto chvíli je však isté, že Massive Attack určili nový kurz vo využívaní nekonvenčných médií. Nie je to pritom po prvýkrát. Ako uvádza magazín Wired, Mezzanine bol vôbec prvým albumom, ktorý bolo pred dvadsiatimi rokmi možné streamovať online. A história sa opakuje. Mezzanine má opäť prvenstvo. Tentokrát v podobe prvého albumu, ktorý je možné nastriekať kamkoľvek.