santa claus village 0Na mieste, neďaleko polárneho kruhu, kde sa rozprestierajú hlboké temno zelené lesy, nespočetné jazerá, a kde sa naprieč divočinou vlnia priezračné vody riek, sa nachádza hlavné mesto fínskeho Laponska Rovaniemi.

Rodné mesto Santa Clausa, domov vianočných škriatkov, sobov a všetkých deťmi i dospelými milovaných postavičiek Vianoc žije celý rok čulým ruchom. V týchto dňoch je však jeho čaro umocnené blížiacimi sa sviatkami, kopcami snehobielej periny a ruchom vianočných príprav.

 

santa claus village 2

Foto: Santaclausvillage.info

 

Podpora cestovného ruchu

Z histórie tejto dedinky sa dozvedáme, že pôvodne stála na kopci blízko Rovaniemi len malá chatka. K chatke postupne pribúdali ďalšie obydlia a domčeky, až sa oblasť rozrástla na mestečko milovníkov Vianoc. Či to bolo zásluhou fínskeho rozhlasového moderátora, ktorý v roku 1927 vyhlásil vo vysielaní, že prezradí všetkým skutočné tajomstvo, a to že Santova dielňa je práve v Rovaniemi, nevedno. O desiatky rokov neskôr však vyhlásila vláda laponskej provincie toto miesto za "Santa Claus Land", práve kvôli podpore cestovného ruchu. Oficiálne bolo mestečko Santa Clausa otvorené v roku 1985 a dnes je masovo navštevované desiatkami tisíc fanúšikov Vianoc.

 

santa claus village 4 scanditravel

Foto: ScandiTravel

 

Rozprávka ožíva

V uliciach zvonia sane ťahané sobmi, na pošte odpisujú Santoví pomocníci na listy detí z celého sveta, pani Clausová pečie pre návštevníkov tie najlepšie medovníčky a v kaviarni elfovia pripravujú horúcu čokoládu a vianočný punč. Len pre zaujímavosť, tento rok dostala hlavná pošta v Rovaniemi viac ako pol milióna listov adresovaných Santa Clausovi deťmi z celého sveta. Podľa štatistík bolo sem od otvorenia pošty do dnes doručených 18 miliónov listov z takmer každej krajiny sveta.

 

santa claus village 1

Foto: Santaclausvillage.info

 

Komercia prirodzene prišla aj do tejto pôvodnej zapadnutej romantickej dedinky. Avšak všetko sa domáci obyvatelia snažia riešiť s citom a štýlovo, aby sa ani na okamih nevytratilo skutočné vianočné kúzlo. V dnes modernom meste nájdete niekoľko luxusných i tradičných ubytovacích zariadení, reštaurácie, kaviarne i nákupné centrá. Srdcom mesta je námestie, kde sa v zime otvára veľká ľadová plocha. Neďaleké verejné parky umožňujú aktívne trávenie voľného času, podobne ako lyžiarske stredisko Ounasvaara, ktoré je na dosah centra mesta.

 

santa claus village 5

Foto: Santaclausvillage.info

 

Lyžovanie a nedotknutá príroda

Práve príroda je veľkou pridanou hodnotou tejto oblasti. Srdce laponskej divočiny je súčasťou veľkého tajgového lesa, ktorý sa tiahne cez celú Škandináviu a Rusko. Stačí len pár krokov von z mesta a ocitnete sa uprostred rozprávkových lesov, kde sú ideálne podmienky na sledovanie polárnej žiary i života tunajších zvierat. Dobrodruhovia využívajú na pochod lesom snežnice, rodiny s malými deťmi povozy ťahané sobmi ale aj psie záprahy.

 

santa claus village 3

Foto: Santaclausvillage.info

 

Vianoce by mali byť o pozitívnych emóciách

Odborník na etnografiu a históriu Eric Schulz tvrdí, že obľuba Santa Clausa je aj vďaka nostalgii. „Santa je silná značka vďaka pozitívnym emóciám, ktoré vyvoláva. Všetci túžime po šťastí v našich životoch a Santa je pripomienkou toho obdobia v našom vlastnom živote, keď sme verili v kúzlo sviatočného obdobia a Santa nám prinášal darčeky. Je to nadčasová tradícia, ktorá sa odovzdáva z generácie na generáciu a bude trvať večne."

A či už veríme v Santu, Ježiška alebo len v jednoduché kúzlo Vianoc, dôležité je, aby sme si vedeli vychutnať to krásne nielen vo vianočnom období, a aby sme boli na seba dobrí a milí počas celého roku.

Pripravila: Petra Adamcová
Úvodná foto: Santaclausvillage.info