púčiky 1Počuli ste už o gemmoterapii? Ide o oblasť fytoterapie, ktorá využíva liečivé účinky z púčikov a výhonkov stromov a kríkov. Tieto sa zbierajú na jar, krátko po vyklíčení, v čase keď obsahujú najvyššiu koncentráciu účinných látok, energie a vitality. Ide o látky, ktoré sa v dospelej rastline už nevyskytujú.

Odborníci na gemmoterapiu vysvetľujú účinky púčikov a mladých výhonkov odborne takto: "Púčiky a výhonky sú zložené z embryonálnych tkanív, ktoré obsahujú všetky genetické informácie o budúcej rastline. Sú bohaté na nukleové kyseliny a rastové hormóny. Obsahujú tiež veľké množstvo vitamínov, stopových prvkov a minerálov ako aj ďalšie účinné látky, ktorých hladina klesá alebo zaniká spolu s ďalším rastom rastliny.“ Inak povedané v púčikoch a mladých výhonkoch sa nachádzajú zhutnené biologicky aktívne látky a vlastnosti kvetov, listov, plodov, koreňov i kôry.

Gemmoterapia je obľúbená metóda liečby a prevencie ochorení už desiatky rokov v Rusku, Francúzsku, Kanade, Belgicku i Švajčiarsku. V našich končinách ju preslávila česká odborníčka na gemmoterapiu Mgr. Jarmila Podhorná, ktorá šíri osvetu v tejto oblasti už od 90. rokov 20. storočia.

 

pučiky

 

Na liečbu i prevenciu

Výhodou gemmoterapie je, že užívanie tinktúr, krémov a iných z nej vyrobených produktov nemá žiadne vedľajšie účinky. Preto sa púčiková medicína odporúča nielen pri riešení konkrétnych zdravotných problémov, ale aj ako prevencia vzniku ochorení. Púčiky dokážu totiž posilniť náš organizmus, aktivizovať imunitu, udržujú telo v dobrom fyzickom i psychickom rozpoložení.

Ako sa užívajú tieto liečivé doplnky výživy?

Po zbere mladých výhonkov a púčikov sú ďalej spracovávané ako kvapky, tinktúry, výluhy alebo extrakty. Všetko bez prídavkov chémie, stabilizátorov, emulgátorov, farbív alebo dochutí. Užívajú sa vnútorne, ale aj aplikáciou na pokožku zvonka. Okrem prevencie ochorení dokážu pomôcť aj pri už rozvinutých diagnózach, napríklad alergiách, bolestiach, vysokom krvnom tlaku, potlačení zápalov i viacerých infekčných chorobách.

 

gemmoterapia rastliny vyhonky zdravie puciky liecba prevencia 4

Foto: Gemmos USA

Účinky jednotlivých rastlín

Ktoré druhy gemmoterapeutík sú vhodné na ktoré ochorenia sa dozviete priamo u certifikovaných odborníkov, ktorí sa výrobou a poradenstvom v tejto oblasti zaoberajú. Vo všeobecnosti uvádzame účinky tých najznámejších:

  • Breza - funguje ako drenážny prostriedok, má priaznivé účinky na očistu a ochorenia pečene
  • Jedľa - užíva sa pri angíne, dýchacích obtiažach i ochoreniach kostí
  • Brusnica - eliminuje problémy močových ciest, žalúdka a čriev
  • Vresovec - odporúča sa ako podpora pri liečbe onkologických ochorení, zabraňuje tvorbe metastáz
  • Hloh - priaznivo pôsobí pri ochoreniach srdca a vysokom krvnom tlaku
  • Borovica - považuje sa za účinné antireumatikum
  • Ríbezle - majú antialergický účinok, stimulujú činnosť nadobličiek
  • Vlašský orech - podporuje celkovú imunitu
  • Šípová ruža - pôsobí proti zápalom a detoxikuje organizmus
  • Kapucínka - má protizápalové účinky, pomáha pri infekciách močových ciest, ochoreniach tráviaceho traktu

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Aroma Zen