Môžete oslávencovi darovať fľašu vína a dezert z prémiovej čokolády, no na domáci likér sa to nechytá! Poradíme vám, ako doma pripraviť vynikajúci likér vhodný ako darček alebo ako popudiť oslávenca, aby si ho doma pripravil celkom sám.

Venujte k narodeninám

Venujte k narodeninám

zdroj: https://www.slovenskedarceky.sk/likerka-so-sipkou/

Aký alkohol podarovať na narodeniny

Je veľa druhov alkoholu, ktorý môžeme nakúpiť v bežných obchodoch aj na poslednú chvíľu. Potom sa pred oslávencom tvárime, koľko času sme venovali príprave nášho darčeka.

Najčastejšie siahame po ovocných destilátoch, bylinných likéroch a vínach, prípadne to vymyslíme svojsky „basou“ piva. Takýchto darčekov však oslávenec dostane množstvo a už po chvíli nebude vedieť, čo ste mu darovali práve vy. Váš darček nijako nevynikne, a tak pre oslávenca ani nebude mať špeciálnu hodnotu.

Určite máte radi ten pocit, keď sa obdarovanému od prekvapenia rozžiaria oči a neveriacky krúti hlavou, čo ste to zasa vymysleli. Aj tento rok so svojím darčekom uspejete, pretože vám prezradíme, že aj fľaša alkoholu môže byť nápaditá a môže chutiť celkom inak ako tá z obchodu. Samozrejme, že lepšie!

Bola jedna fľaštička...

Takto nejako sa začne príprava vášho darčeka. Natrafili ste na krásnu likérku, ktorú by bolo na škodu nechať prázdnu? Viete o oslávencovi, že dokáže oceniť kvalitný alkohol? Môžete spraviť dve veci. Alebo mu podarujete likérku a k nej darčekovú sadu na výrobu vlastného domáceho likéru, alebo mu ten likér rovno vyrobíte vy a naplníte ním túto originálnu fľaštičku.

Vyrobiť domáci likér nie je veda, pokiaľ máme poruke tie správne suroviny a k tomu recept na prípravu. Medzi originálnymi darčekmi má likérka s folklórnym vzorom svoje čestné miesto a často býva súčasťou darčekovej sady na výrobu domáceho likéru. Dostať takýto darček je výzva pre každého labužníka.

Originálny darček pre dámy aj pánov

V súčasnosti je veľmi moderné pripravovať si väčšinu potravín či kozmetiky doma. Pečieme si vlastné chleby, vyrábame mydlá, krémy, mliečne produkty, sviečky, ale aj domáce víno či pálenky. Prečo teda nevyskúšať aj domáci likér? Ide o perfektný darček pre vašich blízkych.

Má pridanú hodnotu, pretože ste mu venovali svoj čas. Skúste vyrobiť napríklad šípkový likér a oslávencovi ho podarovať v efektnej likérke s folklórnym vzorom. Na likéri si nielen pochutí, ale si aj vďaka nemu posilní imunitu. Byliny a koreniny, ktoré obsahuje, majú antibiotické alebo analgetické účinky.

Venujte k narodeninám 1

zdroj: freepik.com

Recept na domáci šípkový likér

  1. Zalejte sušenú šípku vodkou tak, aby boli plody celkom ponorené a nechajte ich macerovať na svetlom mieste aspoň dva týždne.
  2. Keď vodka zmení farbu, likér už stačí len prefiltrovať.
  3. V jednom dcl horúcej vody rozpustite med a pridajte klinčeky so škoricou.
  4. Keď zmes vychladne, zmiešajte ju s macerátom.

Postup je jednoduchý a úžasné je, že sladkosť likéru si viete na mieru prispôsobiť, rovnako ako množstvo korenín, ktoré do likéru pridáte.

Či teda oslávenec dostane už pripravený likér, alebo mu dáte možnosť vyhrať sa s jeho prípravou, určite ocení váš originálny nápad. Likérka v darčekovej sade s kvalitným slovenským medom a šípkami isto zaujme čestné miesto v barovej skrinke vašich blízkych. Nájdete ju na www.slovenskedarceky.sk.