rakytník zdravie vitamíny imunita 1S nástupom chladnejších mesiacov sa snažíme dodávať organizmu väčšie množstvo vitamínov. Zeleninové šaláty a ovocie už na našom stole nekraľujú tak často a nezriedka siahame po výživových doplnkoch z lekárne. 

Existujú však plodiny, ktoré rastú aj v týchto mesiacoch v našich končinách. Tie nám dokážu dodať dávku potrebných vitamínov vo forme, ktorá je pre naše telo najprijateľnejšia. Jednou z takýchto rastlín je rakytník rešetliakový.

Ide o krík, ktorého priaznivé účinky sa v ľudovom liečiteľstve využívajú už po stáročia. Z histórie sú dochované informácie o jeho užívaní v čínskej a tibetskej medicíne a obľúbený je a bol ako liečivý prostriedok obyvateľstva Mongolska a Sibíru.

 

rakytník zdravie vitamíny imunita 4

 

Viac vitamínu ako v citróne

Plody rakytníka rešetliakového sú bohaté na vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny, stopové prvky, nenasýtené mastné kyseliny, oleje a ďalšie biologicky aktívne látky. Bobule rakytníka obsahujú až desať krát viac vitamínu C ako citrón.

Už len jedna bobuľa rakytníka dokáže pokryť dennú potrebu vitamínu C dospelého človeka. Zaujímavosťou je, že vitamín P, ktorý rastlina obsahuje, zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho účinnosť. Takže aj pri sušení alebo tepelnej úprave rastliny si vitamín C uchováva svoju silu.

Absolútne využitie

Rastlina sa dá využiť celá. Najčastejšie sa konzumujú a spracovávajú plody, ale rovnako účinné sú kvety, semená, listy, a dokonca aj vetvičky, kôra a koreň. Bobule a kvety sú predurčené na spracovanie vo forme džemov, sirupov, konzervovanie, ale aj ako sušené na liečivý čaj.

 

rakytník zdravie vitamíny imunita 3 rakytník zdravie vitamíny imunita 2

 

Podpora imunity a obranyschopnosti organizmu

A na aké zdravotné problémy môže byť rakytník prospešný? Podporuje celkovú obranyschopnosť organizmu, posilňuje srdce, pľúca a obehový systém, prispieva k optimálnemu fungovaniu trávenia a celkovú očistu organizmu.

Jeseň až do obdobia prvých mrazov je ideálnym časom na zber týchto drobných oranžových plodov, tak hurá do prírody. Alebo si pre ďalšie sezóny doprajte jeden ker aj do svojej záhradky.

Pripravila: Petra Adamcová