strom socha umenie priroda 6Príroda, umenie, ich vzájomné prepojenie a hranice. Aj tak by sa dala popísať myšlienka najnovšieho umeleckého projektu Francúza Christopha Guineta, známeho ako Monsieur Plant.

Umelecká séria TWIST predstavuje súbor skrútených kmeňov stromov, ktoré odrážajú emócie prírody prostredníctvom ich odlišných foriem. „Moja séria predstavuje päť jedinečných inštalačných dielov, ktoré vychádzajú priamo z prírody a fantastického a magického vesmíru,“ hovorí o svojich dychberúcich a neobvyklých konfiguráciách autor.

 

strom socha umenie priroda 3

 

Umenie, ktoré splýva s prírodou

Jednotlivé umelecké diela sa predstavujú pod názvami "Stromový uzol", "Ostnaté drevo", "Milovník prírody", "Drevená čipka" a "Nekonečno". Všetky poukazujú na rozmanité emócie, ktoré je v prírode možné nájsť. Umenie Christopha Guineta spochybňuje transformačné sily a obmedzenia prírody.

 

strom socha umenie priroda 4 strom socha umenie priroda 4

 

Kto je Monsieur Plant?

Christophe Guinet alias Monsieur Plant bol od malička v kontakte s prírodou. Príroda, ochrana životného prostredia, ale aj umenie a edukácia sú pre neho poslaním. Rozjímavý a vášnivý estét rastlinného sveta, svoje zistenia týkajúce sa prírody a jej cyklu počas ročných období, využíva na tvorbu umeleckých diel. Jeho snaha minimalizovať škodlivý vplyv na životné prostredie je v protiklade s eskaláciou konzumu a snahou o ďalšiu výrobu predmetov, ktoré sú stále novšie a technickejšie. Prostredníctvom svojich kompozícií Christophe tiež vyjadruje myšlienku, že rastliny nemyslia. Žijú zo dňa na deň, náhodným spôsobom. Práve v tomto okamihu vytvára so starostlivými detailami a trpezlivosťou svoje jedinečné kompozície. Jeho umelecké diela hovoria o tom, že príroda vždy zvíťazí nad človekom. Kvôli svojej sile a kráse.

 

strom socha umenie priroda 3

strom socha umenie priroda 3

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Christophe Guinet