hauzi 4Slovensko je krajinou nádherných miest a tajomných prírodných zákutí, ktoré lákajú nielen turistov, ale takisto domácich a svetových režisérov. Niektorí nedajú dopustiť na opustené staré zámky, iní využívajú na nakrúcanie netradičné miesta, ako napríklad jaskyne.

Vydajte sa po stopách filmov a navštívte všetky zaujímavé filmové lokality, pričom ak sa chystáte na viacdňový výlet, nezabudnite si rezervovať ubytovanie. Či už preferujete chaty alebo penzióny, na Hauzi si vyberiete podľa vašich predstáv.

Hrady

Filmoví tvorcovia využívajú na Slovensku najmä hrady, ktoré lákajú svojou dlhou históriou a tajomnou atmosférou. Ktoré z nich môžete obdivovať na obrazovke televízora?

  • Oravský hrad – úplne prvý film, ktorý tu bol natočený, bol Upír Nosferatu z roku 1922. Následne ho využívali režiséri viacerých rozprávok, ako napríklad Kráľ drozdia brada z roku 1984 či Princezná a žobrák z roku 1997. Oravský hrad ste mohli vidieť aj vo filme Adam Šangala (1972) či Sokoliar Tomáš (2000).
  • Spišský hrad – je zapísaný do zoznamu UNESCO a môže sa pýšiť niekoľkými filmami. Patria k nim Dračie srdce z roku 1996 či Posledná légia z roku 2007.
  • Hrad Červený Kameň – tu sa nakrúcalo rovno niekoľko slovenských a zahraničných filmov. K nim sa radí napríklad film Adrenalín: Predbehni smrť z roku 1996, Kull dobyvateľ z roku 1997 či Cinka Panna z roku 2008. V 90. rokoch bol jedným z miest, na ktorom sa natáčal seriál Fantaghiro.
  • Čachtický hrad – obľúbený hrad, ktorý sa spája s mnohými legendami, sa využil na nakrúcanie viacerých filmov. Príkladom je film Bathory z roku 2008. Ten však nie je jediný. Čachtický hrad sa objavil aj vo filme Tajomný hrad v Karpatoch z roku 1981.

 

hauzi 5

 

Jaskyne, kaštiele a múzeá

Hrady nie sú jediné, ktoré sa využívajú ako kulisy na nakrúcanie filmov či seriálov. Mnohí filmoví tvorcovia nedajú dopustiť ani na jaskyne, kostoly či múzeá.

  • Jaskyňa Domica – v jaskyni sa v roku 1993 nakrúcal film Merlin, prvý zahraničný film natáčaný na Slovensku od vzniku Slovenskej republiky. Na tomto mieste sa nakrúcala aj rozprávka Soľ nad zlato z roku 1982.
  • Pribylina – Múzeum liptovskej dediny – slúžilo na nakrúcanie filmu Bathory z roku 2008.
  • Múzeum slovenskej dediny – na tomto mieste sa nakrúcala rozprávková klasika od Juraja Jakubiska, Perinbaba.
  • Betliar – kaštieľ je jediným na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojím pôvodným zariadením. Netreba sa preto čudovať, že láka viacerých nielen na dovolenku, ale aj na nakrúcanie filmov a seriálov. Jedným zo seriálov, ktoré toto miesto využili ako kulisu, bol 1890 z roku 2017.

 

hauzi 6

 

Navštívte obľúbené filmové lokality

Prebádajte všetky filmové lokality a užite si tú pravú dovolenku na Slovensku. Pred vycestovaním však nezabudnite na ubytovanie, vo forme hotela, apartmánu či chaty. Vyberte si ho zo širokej ponuky najväčšieho ubytovacieho portálu Hauzi, v ktorej si na svoje príde úplne každý.

Foto: Unsplash