beh priroda jar športy kardio 1

Jarné počasie nás láka do záhrad, ulíc i do prírody. A je to to najlepšie čo môžeme pre svoje zdravie, fyzickú vitalitu a psychickú pohodu urobiť.

Pobyt na čerstvom vzduchu, slnečné lúče dodávajúce nášmu organizmu potrebný vitamín D, a aj samotná fyzická aktivita sú ideálnou kombináciou pobytu v exteriéri.

 

 beh priroda jar športy kardio 2

 

Ak nie ste v top kondícii, na začiatok je dobré začať prechádzkami. Neznamená totiž, že keď sa pri športe nespotíte alebo nevyčerpáte, nešportujete. Aj obyčajnou chôdzou svojmu telu môžete prospieť. Dĺžku i náročnosť terénu si zvolíte podľa svojich schopností. Postupne môžete jednotlivé vychádzky predlžovať alebo zvyšovať ich náročnosť, či samotnú rýchlosť chôdze. Cyklistika aj inline korčuľovanie sú už bežnou súčasťou jarných a letných slnečných dní. Na vybudovaných cyklocestách a chodníkoch sa to s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi len tak hemží príležitostnými i pravidelnými nadšencami týchto športov.

Či už zvolíte chôdzu, beh, turistiku, korčuľovanie či cyklistiku – tieto aktivity sa spolu napríklad s veslovaním alebo plávaním zaraďujú do skupiny tzv. kardio športov. Odborne povedané, ide o vytrvalostné aeróbne aktivity, ktoré trvajú istú dobu a človek pri ich výkone potrebuje zvýšený prísun kyslíka. Kardio tréning odporúčajú aj lekári z dôvodu, že vďaka nemu posilňujeme cievy i srdce, klesá popri ňom krvný tak a upravujú sa hladiny krvných tukov. Samotný pohyb je prevenciou vzniku cukrovky druhého typu. Psychológovia zase hovoria o tom, že ľudia, ktorí športujú a sú viac fyzicky aktívni, majú pohotovejšie a rýchlejšie reakcie.

 

beh priroda jar športy kardio 3 Fyzický pohyb v prírode je s ohľadom na vek, kondíciu a zdravotný stav vhodný pre každého

Ďalším nezanedbateľným bonusom kardio aktivít v prírode je formovanie postavy a pomoc pri chudnutí. Avšak tu treba dodržiavať pravidelnosť, v rámci jedného „cvičenia“ zotrvať minimálne 30 a viac minút a taktiež tréning opakovať minimálne 5 krát do týždňa.

Kardio cvičenie je vhodné pre každého z nás, primerane zdravotnému stavu a fyzickej kondícii, ale to už je na individuálnom pocite a rozhodnutí každého z nás. Zárukou je ale v každom prípade vyplavenie endorfínov, nasledujúci pocit šťastia a zlepšenie celkovej kvality života.

Pripravila: Petra Adamcová