jar zvyky 2Jar, znovuzrodenie, omladenie a prebúdzanie. Ročné obdobie, ktoré je dlho očakávaným zlomom sezóny.

Zima sa končí, začína sa prebúdzať príroda, pučia kvety, ráno nás prebúdza vtáčí spev a slnečných lúčov je čoraz viac. Život sa presúva do vonkajších priestorov a vzduch, vône i atmosféra sú potešením pre všetky zmysly.

S jarným obdobím súvisí i mnoho tradícií a zvykov, ktoré mnohí z nás s nadšením i nostalgiou oslavujú. Pripomínať si niečo príjemné, čo sme zažili ako deti, udalosti pri ktorých sa stretneme s rodinou a kamarátmi je pre ľudskú psychiku prínosné. Opakujúce sa udalosti totiž aj z hľadiska psychologického dodávajú životu poriadok, zmysel a istotu. Zvlášť dnes, v období, keď už si mnohými vecami nemôžeme byť istí, jedno nešťastie sa končí a druhé začína.

V našich končinách i viacerých európskych krajinách oslavujú Veľkú noc nielen veriaci ale aj tí, ktorí sa ku žiadnemu vierovyznaniu nehlásia. Na Slovensku a v Česku je to polievaním dievčat a žien vodou, šibaním korbáčom, maľovaním kraslíc, spevom i hodovaním. V Nemecku, Francúzsku, Amerike i krajinách Balkánu deťom prinášajú zajace veľkonočné čokoládové vajíčka do záhrad, kde ich hľadajú a potom si na nich pochutnajú. Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav. Okrem Veľkej noci sa však na celom svete oslavuje ročné obdobie jari ako nový začiatok.

 

jar zvyky 3 maly

 

Známym festivalom jari je indický sviatok HOLI. Hovorí sa mu aj festival farieb. Ľudia na uliciach a v sprievodoch po sebe navzájom hádžu farebné prášky. Veria v to, že tento rituál čistí a ozdravuje atmosféru a umožňuje vstúpiť ľudom do leta v zdraví a bez chorôb.

V Thajsku i v Kambodži sa v apríli odohrávajú vodné pouličné "bitvy", kde ľudia na seba a okoloidúcich striekajú a lejú chladnú vodu. Chcú ňou umyť všetko zlé a nezdravé.

 

jar zvyky 1

 

Za jeden z najkrajších jarných festivalov je považovaný japonský festival čerešňových kvetov. Oslavuje sa už od 3. storočia. Cieľom je posedieť si alebo relaxovať pod rozkvitnutými kvetmi sakury. Ľudia tak v tomto období húfne piknikujú v zeleni, stretávajú sa s priateľmi, tancujú, spievajú a zabávajú sa.

Vo Švajčiarsku spaľujú na začiatku jarného obdobia veľkého snehuliaka vytvoreného zo starých látok a oblečenia. Čím rýchlejšie snehuliak horí, tým slnečnejšie a teplejšie bude leto vo Švajčiarsku.

U nás Veľká noc práve skončila, ale oslavy jari môžu prebiehať ďalej. A je len na nás, ako si toto príjemné obdobie ešte viac vychutnáme. Kyticou jarných kvetov, dlhou prechádzkou pred západom slnka, piknikom v čerstvej tráve, ochutnávkou prvej tohtoročnej zmrzliny, alebo niečím úplne iným, čo poteší práve vás a vašich najbližších.

Pripravila: Petra Adamcová