grazing platters 8 uvod

 

Počuli ste už o trende "Grazing Platters"? Ide o občerstvenie, ktoré sa stretáva s čoraz väčšou obľubou aj u nás. Ide o tzv. taniere s pochúťkami, ktoré sa tepelne neupravujú, môžeme ich ľubovoľne kombinovať a variovať a výsledkom je potešenie nielen pre naše chuťové poháriky, ale rovnako aj pre naše oči. S konceptom tohto občerstvenia začali gurmáni v Austrálii a veľmi rýchlo sa rozšíril do celého sveta.

 

grazing platters 1

 

Ak ste len minimálne zruční, grazing platters si dokážete pripraviť aj vlastnoručne doma. Potešíte ním návštevu, pripravíte romantické pohostenie ku fľaši dobrého vína, ale je aj rovnako vhodné na silvestrovské či novoročné slávnostné menu.

 

grazing platters 2

 

Základom na tvorbu grazing platters je veľká doska alebo tanier, na ktoré sa systematicky ukladajú potraviny. Pokiaľ chystáte občerstvenie pre väčšiu skupinu ľudí, dosky a taniere poukladajte na jeden veľký stôl, kde budú pôsobiť ako jeden celok. Hlavnou súčasťou sú syry, údeniny, zelenina, pečivo, slané krekry, ovocie a nátierky. Samozrejme do svojho taniera si môžete naservírovať čokoľvek, čo máte radi, čo sa vám páči a čím chcete svojich spolustolovníkov pohostiť. Zásadou je možno len to, aby mäsová a "nemäsová" časť boli naservírované bez vzájomného dotýkania sa, aj kvôli rešpektovaniu potrieb vegetariánov a ľudí s intoleranciami.

 

grazing platters 3 grazing platters 4

 

Na dosku či tanier naskladajte mix smotanových, tvrdých, drobivých a vyzretých syrov, rôznych druhov údenín (šunka, prosciutto, saláma, chorizo), orechov, zeleniny, dipov a mix tvrdého a mäkkého i sušeného ovocia. Pridajte množstvo sušienok, chlebových tyčiniek, bylín a korenín, aby ste doplnili svoju ponuku. Čím viac rozmanitosti, tým lepšie!

 

grazing platters 7

grazing platters 6

 

Ovocie, ako sú krájané jahody, pomaranče, hrozno a figy, majú nielen vynikajúcu chuť, ale majú aj žiarivé farby. Syry typu hermelín môžete pokvapkať medom a posypať pekanovými orieškami alebo praženými mandľovými lupeňmi. Do tanierov môžete pridať aj menej tradičné pochúťky, napríklad krevety, ančovičky, tacos, mäsové guľky, suši kúsky a podobne. Pre veľký efekt môžete vyzdobiť tanier sviečkou, čerstvými kvetmi a listami.

Pripravila: Petra Adamcová
Fotky: eatgrazelove.com, hungryhealthyhappy.com