pacific crest trail 0

 

Pacifická hrebeňovka je kultová diaľková turistická trasa, ktorá sa tiahne po západnom pobreží USA v dĺžke zhruba 4280 kilometrov, konkrétne od Mexika po Kanadu. Rozprestiera sa na území Kalifornie, Oregonu a Washingtonu a prechádza územím 26 národných lesov, siedmych národných parkov, piatich štátnych parkov a tridsiatichtroch územiach divočiny.

 

pacific crest trail 1

 

Na trek môžu od roku 2020 vstúpiť len osoby so špeciálnym povolením, ktoré už je limitované na počet osôb, vzhľadom na to, že v roku 2019 sa pokúsilo absolvovať trasu až štyri tisíc ľudí. Podľa informácií Pacific Crest Trail Association sa odhaduje, že len 15% až 35% z osôb, ktoré na trasu vyjdú, skutočne uspejú a prejdú ju.

O prechod Pacifickej hrebeňovky sa pokúsili už ľudia z celého sveta. Z našej krajiny bol prvým úspešným Slovákom, ktorý prekonal tento trek Miloslav Daníšek, o rok neskôr absolvoval PCT Filip Valúch a Michal Knitl. Zo susednej Českej republiky je známou pokoriteľkou trasy Lucie Kutrová, ktorá o svojich zážitkoch z treku napísala aj vtipnú knihu. Ak sa chcete dozvedieť zopár zaujímavostí o tejto zaujímavej a nádhernej ceste, čítajte ďalej.

 

pacific crest trail 5

pacific crest trail 7

 

Zdolanie trasy Pacifickej hrebeňovky - Pacific Crest Trail (PCT)

Podľa združenia Pacific Crest Trail trvá priemernému turistovi asi päť mesiacov, kým prejde celých 4 280 kilometrov. Aby turisti mohli prejsť celú cestu v sezóne bez snehu, musia prekonať asi 32 kilometrov za deň, pretože sneh sa v niektorých úsekoch trasy rozpúšťa až na konci jari a na začiatku jesene už pribúda prvý sneh.

Trek je rozdelený do 29 úsekov a je geograficky nesmierne rozmanitý

Celá trasa PCT je rozdelená na 29 častí, z toho osemnásť sa nachádza v Kalifornii, šesť v Oregone a päť vo Washingtone. Priemerná dĺžka každej časti je 146 kilometrov. PCT prechádza šiestimi zo sedem ekologických zón v USA: alpská tundra, subalpínsky les, horný horský les, dolný horský les, územím dubových lesov a trávnatých porastov a územím Mohavskej púšte. Takáto geografická rozmanitosť vyžaduje presné a premyslené balenie, aby účastníci mali všetko potrebné pre jednotlivé klimatické oblasti.

 

pacific crest trail 2

pacific crest trail 6

 

Zvieratá, hmyz, rastliny, sneh i dehydratácia

Počas cesty na treku PCT sa môžu jeho vyznávači stretnúť so štrkáčmi, čiernymi medveďmi, pumami i ďalšími zvieratami. Nebezpečné sú však aj jedovaté rastliny, napríklad tzv. jedovatý dub, ktorý nezriedka obklopuje celé časti cesty a pri styku s pokožkou dokáže byť veľmi agresívny. Okrem toho je výzvou na PCT aj sneh, ľad, vysoké horúčavy, možná dehydratácia a parazit giardie, ktorý sa nachádza v infikovanej vode.

Voda je vzácna

Turisti zo severu začínajú dlhú cestu náročným 1126 kilometrovým trekom cez vyprahnutú púšť. Denne prejdú približne 32 až 50 kilometrov bez zdroja vody, nezriedka v teplotách vzduchu pohybujúcich sa až do 40°C. Na cestu z tohto dôvodu vyrážajú ešte počas noci alebo skorého rána a vyhýbajú sa aktivite počas denných horúčav.

 

pacific crest trail 3

 

Trasa vedie cez 57 horských priesmykov

PCT pretína pôsobivých 57 hlavných horských priesmykov. To však neznamená, že dosahuje aj toľko vrcholov, ale mnoho turistov sa rozhodne pre krátke vedľajšie výlety na zaujímavé vrcholy neďaleko od hlavnej turistickej trasy. Celkové prevýšenie PCT sa odhaduje na 148 000 metrov. Najvyšším bodom PCT je Forester Pass s výškou 4009 metrov.

Turistický aj jazdecký chodník

PCT nie je len chodníkom pre turistov, je možné prejsť ho aj na koňoch. Pokusy o prechod trasy na koni sa objavujú raz za niekoľko rokov. Ide o výzvu pre jazdca i koňa, pretože jazdci musia počítať s dlhými úsekmi bez trávy a vody pre zvieratá, musia prekonať určité zástavky na doplnenie zásob a na celej trase nie je možnosť ustajnenia koní.

 

pacific crest trail 4

 

Tektonický zlom San Andreas

Turisti pri prechode PCT prechádzajú v južnej Kalifornii tri krát zlomovú líniu San Andreas, ktorá spôsobuje časté a silné zemetrasenia.

Anjeli treku

Na určitých úsekoch treku sú pre povzbudenie psychiky turistov i z praktických dôvodov tzv. anjeli treku. Sú to zväčša domáci dobrovoľníci, ktorí majú pre účastníkov PCT vždy nejaké občerstvenie, jedlo, dobrý nápoj a nezriedka milé prekvapenie, napríklad zmrzlinu, zákusok alebo iné pochúťky. Anjelov robia ľudia, ktorí trek v minulosti absolvovali, alebo osoby, ktoré fandia tunajším "PCT hrdinom", prípadne majú svoje deti na iných svetových trekoch. Okrem jedla na trase niektorí ochotne poskytujú záujemcom prenocovanie zdarma.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Pacific Crest Trail Association