meditacia relax uvolnenie stres pokoj dychanie uvod 1

 

Stres, pracovné vypätie, starostlivosť o rodinu a domácnosť a momentálne aj pre nás doteraz neznáme riziko pandémie. Je toho naozaj veľa, a pre fyzické i psychické zdravie je dôležité pre každého z nás dokázať na chvíľu "vypnúť". Niektoré ženy sa odreagujú návštevou kozmetického salónu, stretnutím s kamarátkami, muži športom, alebo sledovaním televízie či mobilných technológií.

 

meditacia relax uvolnenie stres pokoj dychanie 1

 

A čo keby ste to výnimočne skúsili inak, a to meditáciou? Ako uvádza známa internetová encyklopédia, meditáciou môžeme rozumieť uvedenie psychického stavu do hlbšieho sústredenia sa, ku tzv. pasívnej a tichej bystrosti. Možno patríte k ľuďom, ktorí meditáciu berú ako aktivitu jogínov, alebo alternatívne naladených osôb, ale skúsiť to môže každý z nás.

Odborníci na meditáciu zjednodušene popisujú jej základ ako stav mysle, keď človek nepremýšľa, len "je". Znie to jednoducho, ale skúste si to. Zavriete oči, zhlboka dýchate a hlavou sa vám preháňajú myšlienky, čo zajtra uvarím, v práci som nestihla dôležitú vec, musím skontrolovať deťom úlohy a už dlho som nevolala s mamou. A to je prirodzené. Myseľ máme nastavenú tak, že v podstate permanentne rieši rôzne témy, situácie a vaše aktuálne problémy.

 

meditacia relax uvolnenie stres pokoj dychanie 3

 

Preto je dobré na začiatku skúsiť meditovať len chvíľu. Sústreďte sa len na svoj dych, nádychy a výdychy. Všetko ostatné nechajte voľne plynúť. Základným predpokladom je vykonávať túto aktivitu na tichom a pokojnom mieste a mať súkromie. Aj keď sa vám možno po prvý krát nepodarí zotrvať bez myšlienok dlho, pravidelným meditovaním sa každé vaše uvoľnenie a oddych mysli o nejaký čas predĺži. Meditácia sa však môže vykonávať tam, kde ju dokážete lepšie uskutočňovať. Nie každému vyhovuje tichá a temná miestnosť. Niekto sa na meditáciu lepšie dokáže sústrediť pri prechádzke prírodou alebo pri behu.

 

meditacia relax uvolnenie stres pokoj dychanie 2

 

A z akého dôvodu je vlastne meditácia prospešná?

Dokáže upokojiť a uvoľniť. Pri dlhodobej a pravidelnej meditácii dokáže človeka doviesť k lepšiemu poznaniu samého seba, svojich obáv i radostí. Pomáha odbúrať spomínaný stres a nepokoj, čo je v súčasnosti veľmi dôležité. Okrem toho meditácia prospieva aj k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu, konkrétne zníženiu krvného tlaku a zlepšeniu spánku.

Ak si chcete meditáciu naozaj vychutnať, zapáľte si zdravú voňavú upokojujúcu sviečku, oblečte sa do pohodlného odevu a nenechajte sa ničím a nikým rušiť. Ide o pár minút z dňa, ktoré môžu patriť len vám a vašej mysli.

Pripravila: Petra Adamcová