Barcelona 01

Barcelona 01Barcelona, trojmiliónová metropola katalánska, patrí k najdynamickejším a najštýlovejším mestám sveta. Prehliadky s osobným vodičom, bicyklom, loďou či vrtuľníkom, bohatá história, farby a formy modernizmu, lahodné kulinárske špeciality. To všetko ju robí jedinečnou. Po Madride je druhým najväčším a najvýznamnejším španielskym mestom.

 

Barcelona 03

 

Barri Gòtic

Spolu s komerčnou obchodnou La Rambla sú stredoveké uličky so skrytými námestiami starého mesta – gotickej štvrte, najlepšou možnosťou na potulky. Nechajte sa pohltiť touto očarujúcou atmosférou. Plaça Sant Jaume lemujú dve vládne budovy, renesančný palác Generalitat a neoklasická fasáda Ajuntament.

 

Barcelona 02

 

Placa de Catalunya a La Rambla

Ak cestujete do Barcelony lietadlom, z letiska El Prat vás aerobus za 20 minút dopraví do centra mesta na jedno z najznámejších námestí Barcelony – Placa de Catalunya, priamo pred najväčší barcelonsky obchodný dom – El Corte Inglés. Námestie zdobia fontány, sochy i zeleň. Po jeho obvode sa nachádzajú banky, obchody, divadlá. Smerom k prístavu určite neminiete najrušnejšie a najpopulárnejšie miesto Barcelony, bulvár La Rambla. Názov ulice je odvodený od arabského slova ramla – potok, ktorý tu v minulosti skutočne tiekol okolo hradieb.

 

Barcelona 05

 

Montjuïc & Poble-sec

Turistické trasy návštevníkov sa často uberajú na vrch Montjuïc. V lete je na kopci o niekoľko stupňov chladnejšie ako v meste a početné parky a záhrady sú vynikajúcimi miestami na pikniky. Ponad mesto premáva do prístavu lanovka a neďaleko je nádherná botanická záhrada a slávny olympijský park. Paral•lel zasa preslávili divadlá, hudobné bary a kabaretné kluby, vrátane nezabudnuteľného El Molina.

 

Barcelona 04

 

CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Najväčšie kultúrne centrum v španielsku, bolo otvorené v roku 1994 v budove Casa de la Caritat, postavenej v roku 1802 na mieste stredovekého kláštora. Masívna fasáda a časť nádvoria ostali z pôvodnej budovy. Zvyšok bol prestavaný v dramatickom kontraste skla a ocele. Za návrhom stoja architekti Piñón a Viaplana. Každú nedeľu sa dvere múzea návštevníkom otvárajú zadarmo.

 

Barcelona 06

 

El Raval

Regenerácia štvrte sa začala v roku 1995 výstavbou monumentálneho Macba – Musea d'art Contemporani, navrhnutého Richardom Meierom, kde sa nachádza hlavná zbierka moderného umenia mesta a pokračovala v roku 2008 futuristickým hotelom Barceló.

 

Barcelona 07

 

Caixa Forum

Jedno z majstrovských diel priemyselného modernizmu, bývalú pradiareň a textilnú továreň navrhol Josep Puig i Cadafalch. Fondació la Caixa, charitatívna zložka najväčšej sporiteľne v katalánsku, ju kúpila a začala prestavovať. Pôvodná murovaná stavba ostala zachovaná a pod zemou bola vybudovaná nová moderná vstupná brána od Arata Isozakiho, kníhkupectvo a knižnica. Okrem stálej zbierky súčasného umenia sú tu ďalšie tri pôsobivé priestory na dočasné výstavy – často sa tu konajú najzaujímavejšie výstavy v meste.

 

Fab City

Barcelona je vďaka svojej kreativite aj centrom inovácií. Dôkazom je fakt, že bola uvedená ako prvé mesto v projekte Fab City, čo je nový urbanistický model pre lokálne produkujúce a globálne prepojené sebestačné mestá. Filozofiou Fab City je budo-vanie udržateľných miest prostredníctvom miestnych výrobní a tvorby kooperačných platforiem. Tomas Diez, jeden z iniciátorov projektu tvrdí, že hlavným problémom našich miest je oddelenie spotreby a výroby. Spoločnosti sa celkom oddelili od výroby každodenných produktov, preto sme závislí od dovozu prostredníctvom dodávateľských reťazcov. „Zverili sme im zodpovednosť za udržiavanie nášho života,“ hovorí Tomas. Dobrým príkladom je Ikea. Má sklady mimo mesta, kde môže skladovať zásoby, ktoré putujú tisícky kilometrov a ľudia kupujú ich výrobky skôr, ako sa stanú súčasťou linky. Podľa filozofie Fab City bude mať Ikea obchody v štvrtiach, kde sa budú produkty vyrábať podľa dopytu, prípadne v spolupráci so zákazníkmi a ich návrhmi. Zákazník si tak môže finálny produkt pretvoriť podľa vlastných predstáv. Náklady na transport zmiznú, čo sa odrazí na cene a najmä – nebude tak zaťažované naše životné prostredie.

 

Barcelona 08

 

Gràcia a park Güell

Kedysi bola samostatným mestom, ktoré pohltilo rozširujúce sa centrum. Napriek zjednoteniu teritória si však zachováva vlastnú identitu a je jednou z najpopulárnejších a najživších mestských častí. V tejto bohémskej a pokojnej štvrti spoznáte miestnych obyvateľov relaxujúcich na námestiach či v kaviarničkách. Práve tu môžete vďaka bohatým tradíciám a stredomorskej kuchyni zažiť pravé katalánsko. Gràciu zdobia i neopakovateľné architektonické skvosty – veža s hodinami na Plaça de la Vila, modernistická Casa Fuster, Gaudího Casa Vicens i slávny park Güell. Park predstavuje dokonalú harmóniu umenia a prírody. V jeho návrhu chcel Gaudí napodobniť anglické záhradné mestá, vytvoriť samostatné predmestie pre bohatých a zároveň i verejné priestory. Park nesie meno po Gaudího mecenášovi Eusebi Güellovi, ktorý dielo financoval. Jeho hlavným a najobľúbenejším symbolom je salamandra či drak, pokrytý, ako inak, katalánskou mozaikou Josepa M. Jujola. Okrem okrasných prvkov Gaudí myslel aj na funkčnosť a do zostavy terasy, stĺpov a schodísk zabudoval potrubia, ktoré odvádzali dažďovú vodu do podzemnej cisterny. Z nej potom voda odtekala a bola čerpaná jašteričou hlavou von. V malom domčeku uprostred parku, kde architekt nejaký čas žil, je dnes Gaudího múzeum.

 

Barcelona 10

 

Font Màgica de Montjuïc

Font Màgica de Montjuïc má stále svoju pôvodnú podobu. „magická fontána“ predvádza svoje zázračné divadlo s 3 600 kusmi hadičiek a viac ako 4 500 žiaroviek. Od roka 1812, za letných večerov, sa jej viacnásobné pramene zväčšujú a tancujú na čokoľvek.

 

Barcelona 12

 

Museo del Disseny

Múzeum vzniklo zlúčením niekoľkých existujúcich múzeí – Museu de les Arts Decoratives, Museu Têxtil i D'indumentària a kolekcie Gabinet de les Arts Gràfiques. Nachádza sa na Plaça de les Glòries, slúži aj ako laboratórium a sídli v ňom i Materfad – inštitúcia slúžiaca ako knižnica archivujúca najrôznejšie materiály. Stále zbierky múzea sa zameriavajú na štyri dizajnové disciplíny: priestorový dizajn, dizajn výrobkov, informačný dizajn a módu. Momentálne si v ňom môžete prezrieť aj gurmánsku výstavu venovanú národným špecialitám Tapas, spôsobom ich prípravy a stolovaniu.

 

Barcelona 13

 

Casa Milà

Nazývaná aj rastúca hmota, roztavená láva či kamenné pľúca – posledná sekulárna stavba navrhnutá Antoniom Gaudím. Casa Milà je známa aj ako La Pedrera, „kameňolom“. Nenájdete na nej rovnú priamku. Je to úžasný a odvážny počin architektúry a vyvrcholenie experimentálnych pokusov architekta o obnovenie prírodných foriem pomocou tehál a malty (nehovoriac o keramike a dokonca o rozbitých fľašiach). Je zapísaná v zozname svetového dedičstva unesco. La Pedrera je dnes jednou z najobľúbenejších Barcelonských budov a architekti obdivujú jej mimoriadnu štruktúru.

 

Barcelona 14

 

Fundació Joan Miró

Budove, kde v súčasnosti sídli múzeum, dal podobu Josep Iluís Sert. Ľahké a vzdušné biele steny a oblúky ukrývajú zbierku viac ako 225 obrazov, 150 sôch a všetky grafické diela Joana Miróa a ďalších 5 000 kresieb. Stála zbierka, ktorá zdôrazňuje používanie ochranných známok spoločnosti Miró, primárnych farieb a jednoduchých organických foriem symbolizujúcich hviezdy, mesiac, vtáky a ženy, zaberá druhú polovicu priestoru. Pozornosť si zasluhuje aj ortuťová fontána Alexandra Caldera, pôvodne navrhnutá pre španielsky pavilón na Parížskom veľtrhu.

 

Barcelona vyniká aj bohatou kulinárskou tradíciou a rozmanitou ponukou stredomorských špecialít. Jej gastronómia ponúka rôzne možnosti prispôsobené kozmopolitnému životu: tapas, katalánsku kuchyňu, medzinárodné jedlá, Michelinské hviezdy… 

 

Barcelona 15

 

La Plasshola

Reštaurácia v päťhviezdičkovom hoteli Ohla, zmení vašu večeru na modernú víziu katalánskej kuchyne, ktorú si vychutnáte v špeciálne dizajnovaných gastronomických priestoroch. Unikátne Boutique Hotels Ohla sa preslávili dôrazom na detaily, použitie kvalitných materiálov či výber miesta. Spájajú sa s veľkými inovatívnymi architektonickými projektmi a ich hlavným cieľom je poskytovať svojim hosťom pocit dôležitosti a jedinečnosti. Ich interiéry zdobí veľké množstvo umeleckých diel – maľby, sochy, dizajnové svietidlá i nábytok. Neprehliadnuteľná je unikátna fasáda, inštalácia umelca Federica Amata, ktorú zdobí tisíc „očí“.

 

Barcelona 19

 

Ocaña

Smack-dab v Plaça Reial – priestor, pomenovaný podľa Josého Pereza Acaňu, maliara, aktivistu a obrancu slobody. Ocaňa bol jednou z hlavných postáv la movida, veľkého kontra kultúrneho hnutia. Ocaña je kaviareň, bar i reštaurácia s prvotriednym vonkajším posedením a vlastným koktailovým barom La Apotheke. Dekor a atmosféra sú starostlivo zrekonštruované, pôvodná štruktúra budovy je zachovaná a v interiéri sú umiestnené kusy nábytku z celého sveta.

 

Barcelona 19

 

Flax & Kale

Ak milujete lahodné a esteticky pôsobivé jedlá a nechcete pritom obetovať zdravie či potešenie, túto reštauráciu určite neobíďte. Jej motto znie: jedzte lepšie – buďte šťastnejší – žite dlhšie. Je to rodinný podnik z blízkeho mesta Ileida. Teresa Carles je šéfkou skupiny a matkou generálneho riaditeľa Jordi Barriho. Začala ako veľmi mladá s vegetariánskou reštauráciou Paradise, inšpirovanou kuchyňou svojej matky a túžbou ponúkať rovnaké chute vo vegánskej/vegetariánskej alternatíve. Po veľkom úspechu sa rodina neskôr presťahovala do Barcelony, aby otvorili Teresu Carles, Flax & Kale, teresu a teresu Juicery.

 

Must see in Barcelona

Barceloneta Market / MiAS Arquitectes
Santa Caterina Market / EMBT Associated Architects
Biblioteca Sant Antoni / RCR Arquitectes
Ciutat de la Justicia de Barcelona / David Chipperfield
Forum Building / Herzog & de Meuron
Museo Cosmo Caixa Barcelona / Esteve e Robert Terradas Arquitectos Casa Batllo / Antoni Gaudí
Fundació Joan Miró / Josep Lluís Sert
Barcelona Pavilion / Mies van der Rohe
Torre Agbar / Jean Nouvel
Sagrada Família / Antoni Gaudí
L’Auduitori amb els Grans D’Europa / Rafael Moneo
Barcelona Fish / Gehry Partners
Torre Telefonica / Santiago Calatrava
Porta Fira Towers / Toyo Ito AA + Fermín Vázquez (b720 Arquitectos) Media-TIC / Enric Ruiz Geli