babie leto 3

 

Koncom leta, keď listy začnú meniť farbu a medzi stromami svieti slabé slnko, vytvárajú lesy, zalesnené údolia a lúky magickú atmosféru. Najkrajšie farby babieho leta je vraj možné vidieť v USA, konkrétne v štátoch Nového Anglicka.

 

babie leto 3

 

Babie leto, alebo ako domáci Američania hovoria, Indian Summer, tu začína koncom septembra, kedy listy javorov a dubov začnú žiariť v nespočetných odtieňoch červenej a žltej. Prírodný zázrak farebnosti jesenného lístia je tu intenzívnejší ako kdekoľvek inde na svete.

Ohnivé lesy

Listnaté lesy v mnohých odtieňoch červenej, žltej, oranžovej, hnedej, bordovej a okrovej doslova vybuchujú farbami. A aké je vysvetlenie, prečo sú farby listov, ktoré vytvárajú kúzelné kreácie, v tejto časti severovýchodu USA také intenzívne? Odpoveď je celkom jednoduchá. Lesy západnej Európy majú v zmiešaných listnatých porastoch približne 50 rôznych druhov stromov. Lesy v Novom Anglicku sú však domovom viac ako 800 druhov stromov. Každý týždeň i deň sa v tunajšej prírode predstavujú trochu iné farebné kreácie, ktoré sa nikdy neopakujú.

 

babie leto 4

 

Správny čas na návštevu

Listy začínajú meniť farbu koncom septembra, a na niektorých miestach ich možno vidieť až do polovice novembra. Každý rok cestujú do Nového Anglicka sledovať toto prírodné farebné divadlo tisíce turistov.

 

babie leto 6

 

Farba lístia a ich intenzita závisí od dĺžky a množstva denného svetla, dažďov a teploty vzduchu. Tento špeciálny čas zvyčajne trvá zopár desiatok dní. Na najideálnejší okamih farebného divadla majú dokonca v USA zriadené špeciálne pozorovacie stanice, ktoré svoje informácie posúvajú na Ministerstvo energetiky a ochrany životného prostredia. To pravidelne zverejňuje na svojej webovej stránke aktuálne informácie o vývoji babieho leta. Bonusom je telefonická linka, k dispozícii 24 hodín denne, aby mali fanúšikovia tohto ročného obdobia aktuálne informácie o meniacich sa farbách.

 

babie leto 5

 

Babie leto v oblasti Nového Anglicka začína v jeho severnej časti, v štáte Maine, a postupuje ďalej smerom na juh cez štáty Vermont, New Hampshire, Massasuchetts, Connecticut až po Rhode Island.

Ak vás zaujíma, prečo vlastne listy menia svoje farby, prečo sa na Slovensku i v Česku ujal názov tohto obdobia roka ako Babie leto, začítajte sa do nášho článku uverejneného na portáli Ekobývanie.

 

babie leto 001

 

Pripravila: Petra Adamcová