k o t fun ctional box architonic 10 view at the rooftop living area 11

 

NEDÁVNO PREROBENÝ APARTMÁN V ČASTI NAHATAL YITZHAK V TEL AVIVE JE AKOUSI KRIŽOVATKOU SVETOV. BYT JE DOMOVOM ZNÁMEHO MÓDNEHO NÁVRHÁRA A JEHO PARTNERA. CHCELI PRE SEBA FUNKČNÝ A VEĽKORYSÝ PRIESTOR, ROVNAKO AKO DOSTATOK ÚLOŽNÉHO MIESTA V ŇOM. ŠTÚDIO K.O.T IM „NAMIEŠALO“ BÝVANIE, V KTOROM SA STRETÁVAJÚ MESTSKÝ A PRÍRODNÝ ŠTÝL, ČI ESTETIKA 50. A 70. ROKOV S ČISTOTOU SÚČASNÉHO DIZAJNU.

 

Názov: Fun-ctional Box, Duplex Apartment
Lokalita: Tel Aviv
Rozloha: 138 m2
Projekt: 2016
Architekti: Kfir Galatia-Azulay, K.O.T. Project

 

V obývacej izbe nájdeme sivý gauč
a tri konferenčné stolíky rôznej výšky z exotického dreva, ktoré sa používa na výrobu bicích nástrojov.

k o t fun ctional box architonic 3 view at the salon area 03

 

 

« V byte nájdeme nábytok a doplnky z rôznych
častí sveta, takže v interiéri sa prelínajú Tibet
s Uzbekistanom, Afrikou či Gréckom. »

 

k o t fun ctional box architonic 5 view at the freestyle kitchen storage 05

k o t fun ctional box architonic 6 view at the kitchen 06

 

k o t fun ctional box architonic 1 view at the main entrance 01

k o t fun ctional box architonic 4 view at the living area space 04

 

Obytný priestor na streche vyčleňujú sklenené steny, ktoré boli navrhnuté tak, aby sa dali úplne otvoriť
a umožnili využiť miestnosť ako vonkajšiu kuchyňu počas grilovačky.

Na druhom poschodí bytu nájdeme obývací priestor, kuchynský kút, spálňu a toaletu.

Architekti kládli pri návrhu dôraz na prirodzené svetlo, vzťah
medzi vonkajším a vnútorným priestorom, rovnako ako aj na štýlové zariadenie interiéru
aj balkónovej časti

Plánovanie rekonštrukcie sa začalo mnohými rozhovormi o životnom štýle, praktických veciach, voľnom čase, prirodzenom osvetlení a práci majiteľov bytu. Pred rekonštrukciou mal byt dve spálne, obývačku a samostatnú kuchyňu, strešná časť zaberala 10 m2. Koncept spodnej časti apartmánu zahŕňal vytvorenie celistvého funkčného priestoru, v ktorom by múry tvorili vonkajší plášť. Zariadenie interiéru si
vyžadovalo stolárske a zváracie práce na zákazku. Okrem toho, architekti pridali a rozšírili strešnú záhradu na 40 m2 pomocou ľahkej konštrukcie z oceľového rámu a hliníkovej strechy.

k o t fun ctional box architonic 12 view at the balcony 13


RIEŠENIA NA MIERU
Rekonštrukcia bytu začala demoláciou všetkých vnútorných stien na úrovni vstupu, demontážou podlahy, hygienického zázemia i okien a vytvorením úplne voľného priestoru. Ponechaný bol len jeden pilier. Nanovo boli realizované aj inštalatérske a elektroinštalačné práce, pri ktorých hliník nahradila meď. Náklady na renováciu dosiahli 200-tisíc dolárov a väčšina z nich zahŕňala prácu stolárov a zváračské práce. Spodnú časť apartmánu s rozlohou 74 m2 teraz tvorí otvorený priestor – obývacia izba, kuchyňa, jedálenská časť, toaleta, rovnako ako hlavná spálňa so šatňou a hlavnou kúpeľňou. Strešná časť s rozlohou
64 m2 má navyše lounge kútik, kuchyňu s malým jedálenským stolom, rovnako ako hosťovskú spálňu a toaletu. Do tejto výmery je zarátaný aj balkón s rozlohou 24 m2.

k o t fun ctional box architonic detail 1 closet end cink counter 20


SKRIŇA AKO DOMINANTNÝ PRVOK
V spodnej časti bytu vedú čierne vstupné dvere do malej vstupnej chodby, ktorá sa nachádza medzi veľkými skriňami a vonkajšou stenou. Jedným z unikátnych prvkov v byte je obrovská skriňa až po strop v tvare písmena L. Táto šatníková skriňa je srdcom celého priestoru a vzhľadom na jej umiestnenie a objem je viditeľná z každej časti bytu. Tvorila gro stolárskej práce na mieru. Skriňa má rôzne využitie podľa toho, z akej miestnosti sa do nej vstupuje – zo vstupnej haly, toalety pre hostí, obývacej izby, jedálne, kuchyne, spálne a samostatného šatníka. Je obojsmerná a na jednej strane ohraničuje obytný priestor a zároveň tvorí vnútorné priečky pre spálňu a kúpeľňu. Majitelia ju využívajú na uskladnenie potravín a riadu, kancelárskych potrieb, odevov a topánok, dokonca aj ako dokovaciu stanicu pre robotický vysávač. Slúži aj na prechod klimatizačných systémov, elektroinštalácií a osvetlenia. Skriňa je vyrobená z prírodných bambusových dosiek, oddelených od podlahy a stropu čiernym hliníkovým profilom. Použitie dreva v jeho naturálnych odtieňoch i jeho množstvo je ovplyvnené estetikou neskorých 50. rokov, ktoré domáci milujú.

k o t fun ctional box architonic detail 1 closet end cink counter 21

 

k o t fun ctional box architonic 7 view at the master bed room close 07
AFRIKA V OBÝVAČKE, MINIMALIZMUS V KUCHYNI
V obývacej izbe nájdeme kreslá s čalúnením z výrazných látok Missoni a tiež sivý gauč. Priestor vypĺňajú tri konferenčné stolíky rôznej výšky z exotického dreva, ktoré sa používa na výrobu bicích nástrojov. Stolíky s epoxidovou povrchovou úpravou sú položené na ručne tkanom koberci z Uzbekistanu, ktorý zohrieva sivčierna zváraná polica. Spoločnosť jej pri veľkom okne robí starožitná orientálna lampa. Steny v obývačke dekorujú obrazy s tematikou africkej divočiny a exotický vzhľad tejto časti bytu dodávajú aj sochy a množstvo zelene. Obývacia izba je ohraničená spomínanou policou s čiernym výpletom. Okrem výstavy rastlín a dekoratívnych kúskov slúži aj na umiestnenie zvukového systému. Nábytok v kuchyni tvorí hlavná viacúčelová skriňa v tvare L, do ktorej bola zapustená voľne stojaca chladnička; kuchynská linka s rovnakým dreveným dekorom; umývadlo v samostatnej časti a tiež čierna zváraná polica. Každý z týchto blokov má jasne definovaný účel, pričom v strede miestnosti sa nachádza veľký jedálenský stôl. Kuchynská linka je rovnako vyrobená na mieru – má pracovnú dosku z čierneho mramoru. V tejto časti kuchyne nájdeme aj rúru na jednej strane a samostatný antikorový blok s umývadlom a vstavanou
umývačkou na strane druhej.

k o t fun ctional box architonic 4 view at the living area space 04

k o t fun ctional box architonic 11 view at the rooms faade 12

k o t fun ctional box architonic detail 2 upper kitchen end upper cink counter 23

k o t fun ctional box architonic 10 view at the rooftop living area 11


DVERE DO NARNIE
Spálňa domácich sa ukrýva za „tajnými“ dverami zapustenými vo veľkej skrini. Hlavná spálňa je ňou obklopená z dvoch strán – tvoriacich priečky tejto miestnosti. Na jednej strane skriňa končí nosným
pilierom, z ktorého bola nahrubo odstránená omietka, aby sa dosiahol industriálny vzhľad. Priestor medzi pilierom a vonkajšou stenou architekti ponechali voľný, ale umiestnili doň predel z číreho skla,
ktorý majiteľom otvára pohľad do kuchyne. Zo spálne sa dá dostať do šatníka, ukončeného otvorenou policou, v ktorej domáci skladujú topánky. Rovnako je z nej prístup do hlavnej kúpeľne. Je zariadená
v minimalistickom štýle – na železnej konštrukcii s bambusovou doskou navrchu ležia biele umývadlá cylindrického tvaru. Nad nimi visí dvojica zrkadiel. Farby sú volené striedmo – opäť sivá podlaha a nežný, pastelovo modrý obklad. V rovnakom farebnom tóne sa nesie aj toaleta pri vstupe, ktorá je dostupná z hlavného obytného priestoru a rozbíja čiernu a drevenú farebnosť bytu.

k o t fun ctional box architonic 7 view at the master bed room open 08

k o t fun ctional box architonic 8 view at the bed 09


VÝHĽAD NA BIELE MESTO
Z dolnej časti bytu vedie na poschodie točité schodisko z ocele lakovanej na čierno. V tejto časti nájdeme obývací priestor, kuchynský kút, spálňu a toaletu. Strešná časť bola plánovaná predovšetkým ako hosťovská, prípadne na prácu z domu. Tejto praktickej stránke bol prispôsobený aj výber podláh a zariadenia. Obytný priestor vyčleňujú sklenené steny, ktoré boli navrhnuté tak, aby sa dali úplne otvoriť a umožniť využitie miestnosti ako vonkajšej kuchyne počas grilovačky či na drobné záhradkárčenie. Balkón majitelia využívajú najmä ako terasu na pestovanie zeleniny, byliniek a okrasných plánt. Majú z neho prekrásny výhľad na husto obývaný Tel Aviv. Toto „biele mesto“, ako prezývajú Tel Aviv, so svojimi budovami v štýle Bauhausu, kontrastuje s vnútorným skleníkom, ktorý si v apartmáne vytvorili. Architekti kládli pri návrhu dôraz na prirodzené svetlo, vzťah medzi vonkajším a vnútorným priestorom, rovnako aj na štýlové zariadenie interiéru. Každý kúsok nábytku a doplnkov bol starostlivo vyberaný, či už sú to kožené kreslá so železným rámom zo 70. rokov, sklenené stolíky, vintage lampy z Atén, ručne tkané koberce, textílie Missoni, čalúnnické textílie z dielne Andrew Martin, hlinené hrnce z Tibetu, originálna olejomaľba zo súkromnej zbierky a ďalšie detaily, ktoré robia toto bývanie jedinečným.

 

k o t fun ctional box architonic 12 view at the balcony 13

 

Hlavná kúpeľňa je zariadená
v minimalistickom štýle.k o t fun ctional box architonic detail 2 upper kitchen end upper cink counter 22

founder architect kfir galatia azulay

 

K.O.T je mladé štúdio z Tel Avivu, ktoré sa
zameriava na architektúru a dizajn vo všetkých
jeho podobách. Vedúcim ateliéru je Kfir Galatia-
Azulay, mladý, sympatický architekt, inžinier
a interiérový dizajnér. Vyštudoval Bacelelovu
akadémiu umení a dizajnu v Jeruzaleme
a architektúru v Buenos Aires. Po skončení štúdia
absolvoval stáž v Mann Shinar Architects, kde
sa podieľal na plánovaní letiska v Timna-Eilat
i na rôznych rezidenčných projektoch. Svoje
projekty má pod prísnym dohľadom aj vo fáze
stavebných prác a realizácie. Štúdio vyniká
originálnym a inovatívnym dizajnom nábytku,
osvetlenia a dekorácií vo svojich návrhoch.