dezinfekcia prevencia koronavirus byvanie trendy2020 PEREX

Cena ochranných pomôcok sa niekoľkonásobne zvýšila, upozorňuje na to aj Slovenská lekárnická komora. Preto ak sa chceme v týchto dňoch chrániť, dezinfekcia je na prvom mieste. Súčasťou každej domácnosti je voda, soľ, ocot, citrón či sóda bikarbóna, ale aj alkohol a vonné oleje, ktoré sa dajú pri dezinfekcii a čistení domácnosti využiť.


Z imunologických výskumov je zrejmé, že úplne sterilné prostredie nie je vhodné pre náš život, pretože naša imunita sa mu prispôsobí, a keď dôjde ku kontaktu s vírusom alebo baktériou, nebude vedieť bojovať s ním. To je dôvod, prečo by ani deti nemali byť držané v sterilnom prostredí. Samozrejme, iná situácia je v nemocniciach a v období a na miestach nebezpečenstva výskytu mimoriadne škodlivých baktérií. Navyše, dezinfekciou zabíjame tiež mikroorganizmy, ktoré škodlivé nie sú a pomáhajú budovať imunitný systém.

 

dezinfekcia prevencia koronavirus byvanie trendy2020

 


MYDLO
Obyčajné mydlo zabíja viac než dosť baktérií, vírusov a choroboplodných zárodkov. Šíreniu infekcie sa dá zabrániť správnym a častým umývaním rúk. Dôležitá je ale doba, počas ktorej si ruky umývame. Odborníci odporúčajú dlhšie “mydlenie”, ktoré má trvať minimálne 10 až 20 sekúnd.

 

dezinfekcia byvanie trendy 2020


VONNÝ OLEJČEK
V domácnostiach sa určite nájde nejaká čistá prírodná silica, ktorú využívame do aromalampy alebo do difúzera. Vonný olejček môže byť tiež účinným bojovníkom proti baktériám a vírusom, ak hovoríme o dezinfekcii, najúčinnejšie sú silice čajovníka, citrónu, tymiánu, šalvie či eukalyptu. Dajú sa využiť na dezinfekciu ovzdušia, rúk ale aj domácnosti.


OCOT
Používa sa na dezinfekciu už po stáročia. Biely, sladový alebo rozmarínový ocot obsahuje približne 5% kyseliny octovej, ktorá ničí baktérie a vírusy chemickou zmesou proteínov a tukov a narúša ich bunkovú štruktúru. Zabíja celý rad domácich patogénov, narúša dokonca aj vírus chrípky a ničí baktérie, ktoré spôsobujú tuberkulózu. Viete o tom, že ocot dokáže poškodiť aj vírus chrípky? Nedávno americkí vedci z Albert Einstein College of Medicine zistili, že šesťpercentný roztok kyseliny octovej pri pôsobení dlhšom ako 30 minút účinne zabíja baktérie Mycobacterium tuberculosis, ktoré spôsobujú tuberkulózu.


ALKOHOL
Ak sa chceme baktérií a vírusov zbaviť alkoholom, musí mať aspoň 60%. Po zriedení alkoholu s inými ingredienciami, akými sú napríklad silice, musí tento alkohol stále dosahovať aspoň 60%, inak je dezinfekcia neúčinná.


ČISTIČKA VZDUCHU
Čističky vzduchu neslúžia len alergikom, astmatikom rovnako aj germicídne žiariče dokážu vzduch dezinfikovať pomocou ultrafialového žiarenia. Obidva prístroje sú vysokej kvality, ktoré majú svoje využitie v miestnostiach, v ktorých je nevyhnutné dezinfikovať ovzdušie či už ide o malé alebo veľké miestnosti akými sú domácnosti, úradné pracoviská, zdravotnícke inštitúcie. Čistička dokáže zlikvidovať roztoče, prach, odstrániť dym, zápach, nečistoty a baktérie, ktoré sa vo vzduchu nachádzajú.

 

dezinfekcia mobiluNezabudnite dezinfikovať svoje mobilné telefóny, počítače, klávesnice od počítačov a ovládače od televízorov.


Malé nápady do domácnosti

PRÁČKA
Ak chcete, aby vaša práčka zostala v prevádzkovom stave čo najdlhšie obdobie, je potrebné ju pravidelne čistiť. Vložte do práčky približne 80 g kyseliny citrónovej a pustite najhorúcejší prací cyklus. Práčka sa tak vyčistí sama.

PLESEŇ
Na odstránenie vodných usadenín a plesní je najideálnejšie použiť jedlú sódu alebo citrón. Kefku namočte do jedlej sódy a vyšúchajte ňou špinavé povrchy a škáry aj v ťažko dostupných miestach. Dôkladne vyčistené miesta opláchnite vodou. Ako prevenciu proti plesniam môžete vyskúšať potierať miesta náchylné na vytvorenie plesní citrónovou šťavou, ktorá by mala pôsobiť minimálne 15 minút a následne by sa mali dôkladne opláchnuť.

 

dezinfekcia domacnosti koronavirus

 

DOSKA NA KRÁJANIE
Aby sme vydezinfikovali a vyčistili dosku na krájanie, stačí, keď povrch potrieme citrónovou šťavou a posypeme hrubozrnnou soľou.  Necháme pôsobiť 5 až 15 minút. Potom si vezmeme polovicu rozkrojeného citróna a vyčistíme ním povrch, následne stačí dosky opláchnuť teplou vodou.

KOBEREC
Koberec posypeme jedlou sódou a kukuričným škrobom a necháme pôsobiť 15 minút, následne povysávame. Nielenže odstránite špinu, ale navyše sa zbavíte nepríjemných pachov v domácnosti.

RÚRA
Vymiešajte si pastu z jedlej sódy (1 šálka) a vody (1/2). Naneste ju na vnútornú plochu rúry a nechajte pôsobiť. Môžete nechať pôsobiť aj cez noc. Potom už len stačí dočistiť handričkou.

Text: Petra Laclavíková 

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Živé kvety v interiéroch domov a bytov

kvety 1 interier trendy jar crepnikove rezaneKK