a2perex

 Bezobalový obchod na Slovensku rozbehli dvaja mladí ľudia z Trenčína. Martin Gajdoš a Martina Novotová si otvorili svoj vlastný bezobalový obchod v zero waste štýle, v ktorom spoločne obidvaja aj pracujú. Sú akýmsi vzorom v tom, ako máme zaobchádzať s odpadom.

 

a2Foto:  bezobalis

Prichádzame do Trenčína za účelom navštíviť jedinečný obchod, ktorý bol založený s tým najlepším úmyslom. S úmyslom recyklovať a nakupovať zero waste. Že čo to je? Žiť zero waste alebo bezobalovo je myšlienkový smer, ktorý nás nabáda, aby sme šetrili našu prírodu, správne recyklovali alebo ak sa dá, tak kupovali potraviny bez obalov – aké jednoduché. Každý o tom vieme, ale nikto z nás to nerobí – pretože nie je čas, pretože prší, nevieme ako, alebo jednoducho teraz nie je správna chvíľa s tým začať. A viete o tom, že teraz je tá správna chvíľa? Teraz je tá chvíľa zdvihnúť ten papier od žuvačiek zo zeme a hodiť ho do modrého koša. Automaticky, bez rozmýšľania.

V Trenčíne vystupujeme z vlaku na hlavnej stanici a podľa súradníc na mape v mobile hľadáme moderný eko bezobalový obchod. Premýšľam, čo je podstatou zero waste životného štýlu? Znižovanie už veľkého množstva odpadu. Redukovanie všetkého, čo nepotrebujeme na minimum. Nevyhadzovať, ale opravovať. Zredukovať prebytok, opakujem si stále znova a znova.
Zatiaľ len stojíme pred bezobalovým obchodom, z ktorého na mňa, doslova, kričí nápis: „Spotrebuj len to potrebné.“ Poďme na to, pozrime sa ako vyzerá zero waste obchod a poďme sa naučiť opätovne využiť všetko nepotrebné.

 

bezobalis 0285

 

Prvý zero waste dojem
Obchod pôsobí veľmi prehľadne, je priestranný, nič v ňom nie je prebytočné. Produkty v sklenených fľašiach ponúkajú široký výber trvanlivých potravín, olejov, sirupov, nátierok, džemov. Z nepotravinového sortimentu sme našli čapovanú drogériu, slovenskú kozmetiku, pomôcky do kuchyne, darčeky a iné ekologické vychytávky a alternatívy k jednorazovým či neekologickým veciam.
Vidím, že v obchode nájdeme aj ekologické obaly na fľaše, na tablety a na laptopy, ktoré vyrába slovenská firma z recyklovaného textilu a plastových fliaš. Vlastniť taký zrecyklovaný obal na laptop – to je niečo!
Novinkou sú najnovšie mlieka a jogurty v zálohovaných vratných sklenených fľašiach.
Prichádza prvý zákazník a niečo si so sebou priniesol. V rukách drží svoje vlastné textilné vrecúško na tovar. Tu, ani náhodou, plastové tašky nenájdete. „Najlepšie na tom je, že sa to stalo trendom a nakupujúcich s vlastnými taškami stále pribúda,“ povedala majiteľka obchodu s úsmevom.
Zákazník vie, po čo prišiel, vie čo v obchode nájde a vie, že pomáha nie sebe, ale prírode. Odchádza z predajne ešte spokojnejší, než do nej vošiel. Martina Novotová hovorí, že niektorí zákazníci sú vtipní, ktorí ich pobavia alebo majú špecifické požiadavky:

 

„Vidím, že zbierate použité zubné kefky. Zbierate aj použité WC kefy?“
„Poprosím 8 gumených mackov. Ale iba tých žltých!“

 

Prečo predávajú gumené cukríky v zdravom obchode?
Opýtali sme sa, prečo predávajú nezdravé gumené cukríky v zdravom obchode. Martin a Martina nám objasnili, že tieto gumené cukríky nie sú „klasické“ z hypermarketov. Prezradili nám tajomstvo gumených cukríkov. V ich obchode nenájdete tie, ktoré sa vyrábajú z bravčových zložiek, ako sme si mysleli doteraz. Predávajú gumáčikov a kyslé želé, všetky v bio kvalite. To znamená, že všetky zložky sú z ekologického hospodárstva. Ich základnou zložkou sú pravé ovocné šťavy, nie synteticky vyrobené príchute. Je tam aj trstinový cukor, takže stále je to sladkosť, ale zloženie je neporovnateľne zdravšie od tých „klasických“ gumáčikov. Tiež sú vegánske, ich gumovú konzistenciu zapríčiňujú riasy, nie bravčové zložky. K tomu sú na váhu a bez obalu.

 zdroj bezobalis 2SSS Foto: bezobalis


Odkaz od Martiny a Martina
Martin a Martina majú len jeden odkaz v tom, ako žiť zero waste: netreba byť na seba príliš prísny. Na začiatok stačí nosiť vlastnú tašku na nákup, vlastný pohár na kávu, zeleninu naberať do vrecúška namiesto plastového sáčku, alebo stačí len odmietnuť použitie slamky v nápoji. Učiť sa byť skromnejším. Človek môže prísť na exkurziu do bezobalového obchodu a v tom momente zistí, aké alternatívy ešte existujú. My z obchodu odchádzame s dobrou náladou a s balíčkom gumáčikov.

Text: Petra Laclavíková

 

Mohlo by vás zaujímať: 

Predpoklady dobrého hotelového wellness centra s bazénom

hotel bazen 1