morskyorgan perex toptrendy

 

 

Jedinečný prírodný hudobný nástroj, na ktorý sa musíte pozerať ušami,navrhol fenomenálny Nikola Bašic v spolupráci aj s inými architektmi. Vďaka unikátnemu morskému organu ožíva promenáda chorvátskeho mesta Zadar a láka už roky tisícky turistov, ale aj domácich obyvateľov.  Projekt sa zrodil preto, aby tejto časti mesta vdýchol nový život. Nachádza sa na obľúbenej promenáde v blízkosti centra vychytenej historickej chorvátskej destinácie.

 

Projekt  hrajúceho organu v podobe schodov zostupujúcich do mora na pobreží, pozostáva z 35 otvorov. Dlhé trubice s píšťalami inštalovanými vnútri vytvárajú tóny lahodiace ušiam. V závislosti na sile vĺn a vnikania vetra z nich zaznieva príjemná melódia. Píšťaly vyludzujú 7 akordov  a  5 tónov. 

 

organ zadar topztrendy

 

 

Tento projekt je zmesou ľudských myšlienok o symbióze energie, mora, vĺn. Nábrežie a povestné schody predstavujú miesto pre relaxáciu, rozjímanie a konverzáciu pri počúvaní nekonečného koncertu mystických melódii. Orchester prírody, aj tak sa dá nazvať toto jedinečné umelecké dielo, ktoré predstavuje iba "obyčajné schody s otvormi". Výnimočnosťou projektu je to, že každá melódia je jedinečná a druhýkrát ju už počuť nebudete, keďže  sila vetra a tiež príliv a odliv sú nestále.

 

 

zadar organ toptrendy

 

Toto majstrovské hudobné dielo architektúry je skutočným prírodným hudobným nástrojom. Organ ponúka nekonečný koncert mnohých hudobných variácií, pretože more sa neustále mení, morský organ nikdy neznie presne dvakrát. O jedinečnosti diela nemôže byť pochýb. Ak budete na letnej dovolenke v Chorvátsku, nevynechajte tento zadarský fenomén.

 

Fotky: Flickr.com