punta pina 1Aj na zdanlivo neobývateľnom mieste môže vzniknúť krásny priestor na život a bývanie. Priestor, ktorý bude napĺňať predstavy a potreby obyvateľov, ale tiež priestor, ktorý nebude rušivo vplývať na okolité prostredie a ráz krajiny.

Takýto projekt sa podarilo realizovať v oblasti Punta Pite, nachádzajúcou sa medzi mestami Zapallaro a Papudo. Ide o miesto skalísk, strmých kamenných stien a brál, ktoré ležia na pobreží mora. Rodina s troma deťmi tu vlastní pozemok s rozlohou 6500 metrov štvorcových. Miesto je pre nich natoľko srdcu blízke, že napriek na prvý pohľad nevhodným terénnym podmienkam si tu vysnívali svoj druhý domov.

 

punta pina 2

 

Dom vyrástol priamo v strmom svahu

Pozemok, na ktorom je postavený ich nový dom sa týčil na svahu s 20% sklonom. Jedným z hlavných cieľov projektu bolo vytvoriť horizontálnu rovinu, ktorá by umožnila obývanie svahu. Vzniklo tak veľké pódium, ktoré umožňuje jeho obývanie a súbežné zvýraznenie sily krajiny, prírody, výhľad na oceán a západy slnka.

 

punta pina 5

 

Prepojenie s terénom

Rozhodnutím architektov z kancelárií Gubbins Polidura Arquitectos a MasArquitectos bolo striktné rozdelenie verejných a súkromných priestorov do dvoch prekrývajúcich sa zväzkov, čo umožnilo všetkým oblastiam domu fyzicky súvisieť s prírodným terénom. Toto prekrytie tiež eliminovalo prítomnosť domu v krajine, pri pobyte na hornom podlaží nie je zvyšok domu viditeľný a naopak. Spodný objem domu so spálňami je vyhĺbený do terénu a snaží sa splynúť s okolím. Materiálovo bol riešený prostredníctvom viditeľného betónového pódia, zafarbeného čiernymi pigmentmi s detailným nekartáčovaným debnením. Tieto materiály odhaľujú plynutie času, ukazujú svoju patinu a umožňujú neustálu transformáciu v okolitých existujúcich skalách.

 

[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe] [©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]

 

Nadzemný pavilón

Pavilón vo vrchnej časti domu v sebe ukrýva verejné priestory a je úplne priehľadný. Je definovaný ako veľký tieň, betónová doska podopretá 21 oceľovými stĺpmi. Aby sa zabránilo prítomnosti stien alebo potrebných uhlopriečok na spevnenie strechy, minimalizovala sa výška stĺpov a hľadal sa tvar, ktorý by pomáhal pri seizmických aktivitách, ktoré sa v tejto oblasti vyskytujú. Zníženie výšky a povrchovej plochy dosky zintenzívňuje horizontálny pohľad a zvýraznenie vzťahu s vonkajším priestorom a horizontom. Jedáleň, kuchyňa a obývačka vo vrchnej časti domu sú nakoncipované na každej z troch strán améby, a sú riešené ako tri zapustené kruhy.

 

[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]

 

Miestna fauna a flóra

Terénne úpravy domu, ktoré navrhol Juan Grimm, sa snažia obnoviť už existujúcu flóru a faunu v rokline. Dbal na to, aby sa získalo späť to, čo existovalo pred novou výstavbou. Po dokončení projektu príroda vyplní medzery, ktoré architektúra zanechala, takže sa zdá, že dom na tomto mieste stojí od dávna a do okolitého prostredia krásne zapadá.

 

[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Aryeh Kornfeld, Roland Halbe