japonsko plechový dom 2Táto budova pôvodne slúžila ako rezidencia dizajnéra Kenji Kawaia. Neskôr si ju isté japonské združenie vybralo ako budovu, ktorá bude reprezentovať modernizmus v Japonsku. Dnes, keď budova rokoch opäť zmenila majiteľov, sa transformácia tejto stavby udiala vďaka netypickej rekonštrukcii. Tá spočívala v obnove konštrukcie z vlnitej rúry, ktorá bola hlavným stavebným materiálom objektu.

Z jednopriestoru vznikli menšie privátne miestnosti

Pôvodný dom bol postavený a zriadený ako otvorený jednoizbový priestor s minimálnymi komponentmi, tunelový priestor bol vyrobený z vlnitých rúr, steny na utesnenie dvoch koncov tunela a podlahou medzi nimi. Neexistovali žiadne oddelené miestnosti a dokonca ani kúpeľne a toalety nemali deliace steny. Ďalšie využitie objektu bolo plánované ako dom pre bežný život a bývanie.

 

japonsko plechový dom 6

 

Preto bolo nevyhnutné v dome vytvoriť samostatné priestory pre izby a sociálne zariadenia. Steny boli postavené tak, aby vyplnili medzery medzi konštrukčnými prvkami a zabezpečili jednotlivým miestnostiam súkromie. Nové steny boli koncipované tak, aby sa minimalizoval počet múrov, ktoré je treba postaviť, a aby sa čo najlepšie využili existujúce prvky.

 

japonsko plechový dom 4 japonsko plechový dom 5

 

Plech a drevo v kooperácii

Novopostavené steny sú ukončené tmavohnedým dreveným obložením, ktoré zodpovedá existujúcim špecifikáciám podlahy. Nábytok, ako sú postele, stoly a kryty klimatizácie namontované na podlahe, sú tiež vyrobené z tmavohnedého moreného dreva, aby nenarúšali celkový dojem z priestoru. Konfrontáciou medzi surovým železným materiálom a pokojne sfarbeným drevom bol vytvorený príjemný kontrast.

 

japonsko plechový dom 4

 

Spánok v poloblúku

Na južnej stene obrátenej k átriu bol veľký otvor, pôvodne zamýšľaný ako okno. Ten bol ale kvôli prílišnému presvetleniu priestoru, určenému na spanie pokrytý oválnym polopriehľadným plátnom. Vo vnútri steny sa tak odhalila voštinová štruktúra, ktorá revitalizovala priestor a dala mu novú funkciu ako príjemný, ale nerušivý zdroj osvetlenia. Steny izieb sú čiastočne vyrobené z priepustných dutých polykarbonátových panelov, takže svetlo z otvoru, ktorý mal byť pôvodne oknom, je možné vnímať aj vo vnútri ďalších izieb.

 

japonsko plechový dom 1

 

Reinterpretáciou prvkov existujúcej architektúry a jej rekonštrukciou sa dosiahlo zachovanie kúzla jedinečného stavebného poňatia vlnitého domu. Cieľom bolo poukázať na to, že aj rekonštrukcia objektu z netypických stavebných materiálov môže prispieť k jej ďalšiemu využívaniu a ďalej slúžiť ako plnohodnotný priestor na život.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Yoshiro Masuda