pustne domy 1Neďaleko národného parku Zion v americkom okrese Washington vznikol projekt domov postavených pomedzi púštne skalné zrázy. Jednotlivé budovy harmonizujú s prírodným kontextom. Steny odrážajú a farebne akceptujú odtiene a textúry púšte, vizuálne splývajú s ich pozadím a architektonickým poňatím zvyšujú atmosféru útulnosti a života v pokojnom ústraní.

Oslava svetla

Každý z domov disponuje veľkými, svetlými, otvorenými obytnými priestormi. Tak ako je v kultúre USA zvykom, kuchyňa v dome je luxusne priestranná a prepojená s jedálenskou a obývacou časťou. Odtiaľ vedú chodby k spálňovým apartmánom. Každá oblasť domu, dokonca aj kúpeľne, sa otvárajú do izolovanej krajiny prostredníctvom zasklenia v plnej výške. Na celom objekte sú projektované okná od podlahy až po strop, presklené átriá, svetlíky a sklenené prepájacie mosty.

 

pustne domy 4

pustne domy 3

 

Zadnú časť domov rámuje pohľadnicový pohľad na okolitú prírodu a rozširuje sa na vonkajšie priestory, v ktorých obyvatelia trávia voľný čas. V exteriéri sa nachádza vonkajšia kuchyňa s grilom a ohniskami, bazény i oddychové terasy. Každá rezidencia má v sebe integrovanú solárnu technológiu.

 

pustne domy 2

pustne domy 5

 

Architektúra integrovaná do krajiny

Krajinné prvky v bezprostrednom okolí tvoria prirodzenú kulisu bývania s premysleným zasadením budov do existujúcich balvanov a pôvodných rastlín. Vysoká hora neďaleko domov vytvára svojou extrémnou vertikálnosťou organický vizuálny kontrast celej oblasti.

 

pustne domy 6

 

Domy budú okrem bývania majiteľov slúžiť aj na ubytovávanie turistov blízkeho národného parku. Dom ako penzión ponúkne ubytovanie v dvoch izbách s dvomi kúpeľňami, kuchyňou a jedálenským priestorom, wellnesom, posilňovňou, knižnicou a dvomi bazénmi.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto a vizualizácie: Architects Wood and Dangaran