radovy dom praha 1Časté cestovanie je pre mnohých z nás snom. Pre človeka, ktorý cestuje za služobnými povinnosťami pravidelne, je to už skôr povinnosť a rutina. O to viac vyžaduje v domácom prostredí pocit domova, hrejivej atmosféry a pokoja.

Takto vzniklo aj bývanie pre klienta, ktorý sa s rodinou rozhodol usadiť v jednom zo starších rodinných radových domov, možno aj z praktického hľadiska neďaleko pražského letiska.

Kompletná prerábka domu pre súčasné potreby

Konkrétne išlo o rekonštrukciu trojpodlažného radového domu s polozapusteným suterénom, predzáhradkou aj záhradou, z vyšších podlaží s výhľadom ďaleko do okolitej krajiny. Väčšinu bonusov už dom má, ale pre súčasné potreby klienta bolo nevyhnutné ho z polovice zbúrať, prestavať a kompletne vybaviť infraštruktúrou 21. storočia, aby bolo možné skutočne využiť jeho obytný potenciál naplno.

 

radovy dom praha 3

radovy dom praha 2

  Foto: Studio Flusser

Zadnú časť radového domu tvorilo podľa vyjadrenia architektov NO ARCHITECTS, ktorý boli rekonštrukciou poverení, jemne depresívne oceľové schodisko zamurované v tmavom kúte. Rekonštrukčné práce začali tým, že schodisko bolo vtiahnuté do obytného priestoru a v podlahe vyrezané tzv. schodiskové zrkadlo. Tým sa celá zadná časť domu so schodiskom presvetlila.

 

radovy dom praha 4 radovy dom praha 5

                                                                                                                                                 Foto: Studio Flusser

Názor statika bol kľúčový

Obývanie vertikálneho domu sa stalo vďaka novému priehľadu viac spoločenskou záležitosťou, než umožňovali pôvodné prísne oddelené podlažia. Tento zásah však nebol vôbec jednoduchý, pretože podlahové konštrukcie tvorili hurdiskové stropy, ktoré boli ešte v 70. rokoch minulého storočia realizované pôvodnými obyvateľmi domu, nakoniec, tak ako bola svojpomocne zhotovená celá stavba.

 

radovy dom praha 8 radovy dom praha 9

                                                                                                Foto: Studio Flusser

 

"Bolo nevyhnutné preveriť so statikom na stavbe každý krok dvakrát, aby sme sa nedočkali nepríjemných prekvapení a predišli rizikám úrazu pre zhotoviteľa, keby boli v minulosti niektoré stavebné postupy nevedome podcenené,“ vyjadrili sa   ealizátori rekonštrukcie domu.

Celková rehabilitácia znamenala okrem vystuženia domu aj kompletnú výmenu vnútornej infraštruktúry domu, vrátane úpravy elektro prípojky, výmeny okien, zateplenia fasád, demolácie a znovu postavenia terasy, opravy - prestavby strechy a výmeny všetkých povrchov.

 

radovy dom praha 7

radovy dom praha 6

 Foto: Studio Flusser

Premyslená dispozícia

Veľké zmeny prebehli aj v dispozícii domu, kde bola preorganizovaná vnútorná prevádzka, vymenené boli niektoré miestnosti z pôvodnej dispozície na opačné strany domu, taktiež bola prepojená kuchyňa s obytným priestorom a schodiskom súčasne otvorom v nosnej stene na úplnej hranici statikovho odporúčania.

Interiér bol na záver dotvorený tak, aby bol krásny pre jeho obyvateľov a žilo sa im v ňom ako na jednej nekonečnej dovolenke.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Studio Flusser