salzburg podkrovie 2Prestavba podkrovného bytu s rozlohou 350 metrov štvorcových situovaného na dvoch podlažiach staršieho salzburského domu bola výzvou pre rakúsky architektonický ateliér Smartvoll.

Podľa vyjadrenia hlavného architekta, klasická myšlienka podkrovia je v tomto projekte viditeľná, ale v mnohých ohľadoch sa reinterpretuje. Osobitný dôraz bol preto kladený na vyčerpanie materiálov a to, čo je technologicky možné.

Ako jeden z rozhodujúcich materiálov pre tvarovanie interiéru bol zvolený hladký a voskovaný betón. Ten oživuje pôvodné čaro priestoru. Veľkodušnosť a priestorový zážitok z oboch podlaží boli pri prestavbe prioritou vo všetkých dimenziách. Priestor sa tým nielen zachováva, ale zároveň obohacuje o úplne nové kvality.

 

salzburg podkrovie 1

 

Ústrednou časťou loftu je kuchyňa

Spálňa, kúpeľňa a izba sú rozmiestnené po celom komplexe ako samostatné miestnosti. Epicentrom loftu je kuchyňa, ktorú tvorí sedem metrov dlhý blok. Celú kompozíciu dotvára betónová schodisková plastika, ktorá nielen otvára všetky miestnosti, ale zdá sa, že ich aj nesie.

 

salzburg podkrovie 1

 

Cez schodiskovú sochu nie sú jednotlivé úrovne bytu vnímané ako vertikálne funkčne prepojené priestory, ale ako jeden kontinuálny zážitok. Schody sú tzv. architektúrou v rámci architektúry. Zabetónované vo vlastnej réžii a ich inžinierstvo sa vyčerpáva vo všetkých ohľadoch, keďže ide o objekt s minimálnymi rozmermi, ale obrovským priestorovým dopadom. Socha rozdeľuje miestnosť, vytvára strechu nad kuchyňou, výklenkami a vyvýšeninami.

 

                               salzburg podkrovie 5 salzburg podkrovie 4

 

Dvojpodlažný priestor v jednote

Okrem betónu sú v rekonštrukcii využité len jemné, polopriehľadné materiály, sklenené priečky na oddelenie priestoru pre hostí, záclony do spálne alebo integrovaný nábytok, napríklad závesné oceľové police. Každý kus nábytku má snahu byť súčasťou celkovej konštrukcie.

 

salzburg podkrovie 3

 

Na nižšej úrovni podkrovia je hlavná miestnosť prepojená s dvoma balkónmi. Avšak aj táto fasáda sa zarovnáva s nosičmi betónovej plastiky v šikmej ploche. Balkóny vyzerajú ako ďalšie výklenky celkového konceptu. Majú rozjímavú zenovú záhradu vrátane trávnatého kopca, stromového jazmínu a klasickej relaxačnej terasy. Absolútnym vrcholom celej rekonštrukcie je priestranná ale skrytá wellnes zóna, vrátane krbu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Tobias Colz