virivkovy dom 2Funkčná a lákavá architektúra pretavená do rezidenčného objektu, ktorá svojim minimalistickým dizajnom plynule zapadá do hustej prírodnej vegetácie pochádza z architektonickej dielne spoločnosti Wallmakers. Táto sa pri svojich stavebných projektoch zameriava na využitie bahna a odpadových produktov ako kľúčových stavebných materiálov.

Stavba prispôsobená lokalite

Dvojizbová rezidencia s otvoreným priestorom sa nachádza v uzavretej komunite zvanej Sanctity Ferme, v indickom regióne Tamil Nadu v meste Shoolagiri. Dom je postavený, alebo vhodnejšie slovo „vložený“ pomedzi veľké dospelé stromy, v strmom skalnatom teréne na prvý pohľad nevhodnom pre výstavbu. Avšak práve to bola pre architektov výzva, ktorej výsledkom je rezidencia integrujúca sa s krajinou bez obetovania pohodlia alebo estetiky obyvateľov.

 

virivkovy dom 2

 Foto: Syam Sreesylam

 

Názov rezidencie "Chuzhi" resort znamená indickom malajálamskom dialekte „vírivku" alebo „špirálu“. Z toho sa vyvíja celá forma projektu. Špirály ako základ stavby sú nakoncipované pomedzi tri veľké tamarindové stromy na pozemku. Pozostávajú z prefabrikovanej naliatej zeminy, podopretej nosníkmi fliaš. Tieto konštrukčné komponenty sú vyrobené z viac ako 4 000 vyradených plastových fliaš. Ako ďalšia maximalizácia udržateľných materiálov je riešená drevená podlaha z kusov regenerovaného dreva.

 

virivkovy dom 2

virivkovy dom 4

 Foto: Syam Sreesylam

 

Špirálovitá konštrukcia

Jedným z hlavných zámerov projektu je ponorenie sa do sviežej a skalnatej krajiny. Špirály ako také začínajú ako steny na podzemnej úrovni a víria nahor, aby vytvorili strechu objektu. Steny vychádzajú z podzemného skalného lôžka, ktoré projekt zasúva do hlbín zeme a dáva obyvateľom pocit, že sú uzemnení a v bezpečí. Nad celým priestorom je strecha vyrobená zo skla na umocnenie pocitu života pod baldachýnom stromov.

 

virivkovy dom 6

 Foto: Syam Sreesylam

 

Okrem spojenia s prírodou v obytných priestoroch slúži špirálovitá strešná konštrukcia aj ako príležitosť na interakciu s lokalitou. Nachádza sa na nej priestor na posedenie, ktorý je v prípade potreby vystavený slnku a v časti tienený jedným z obrovských tamarindových stromov, poskytujúcim chládok v horúcich dňoch.

 

virivkovy dom 3

 Foto: Syam Sreesylam

Využitie prírodných a recyklovaných materiálov

Výsledkom celého je domov vytvárajúci harmóniu medzi obyvateľmi a lokalitou, dosiahnutý využitím miestnych a recyklovaných stavebných materiálov, vizuálnym a hmatovým spojením s prírodou a zabezpečením toho, aby okolitá krajina prosperovala napriek ľudským zásahom. 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Syam Sreesylam