apartman barcelona 2Kedysi priemyselná časť Barcelony, nazývaná Poblenou sa počas posledných rokov od základu zmenila. Komíny tovární už nedymia, výrobne zastavili svoje produkcie a továrne a ostatné priemyselné objekty sa zmenili na moderné priestory na bývanie, kultúrne a komerčné prevádzky, bary a komunitné centrá.

Celá štvrť si však zachovala svoj industriálny nádych a pretvorila sa na svieže a moderné miesto. Takýmto príkladom je aj rekonštrukcia jedného pôvodného priemyselného objektu, ktorý sa zmenil na pôsobivý byt situovaný na najvyššom poschodí v srdci tejto inovatívnej štvrte. V spolupráci s architektmi spoločnosti m-i-r-a tu bol vytvorený priestor rovnako prepojený s mestom, ako aj s oblohou a prírodným svetom.

 

apartman barcelona 4

 

Prírodné stavebné materiály

Využitie hlavných stavebných materiálov, betónu, železa a tehál, vzdáva úctu priemyselnej minulosti oblasti. Architekti ale zároveň s týmito materiálmi kombinujú aj exteriérové prírodné prvky, ktoré dodávajú celému vzhľadu bývania pocit pokojnej oázy nad rušným mestom.

 

apartman barcelona 5

 

Neutrálne farebné tóny i akcenty a preferované využité materiály dominujú celej rekonštrukcii. Betónová podlaha z interiéru plynule prechádza do exteriéru cez priľahlý pozemok. Tam sa stretáva s veľkými okennými rámami, vyrobenými zo svetlého dreva a harmonicky premosťuje prechod. Teplo vstupuje do priestoru priamo cez slnečné svetlo kaskádovito vychádzajúce z rozsiahlych okien.

 

apartman barcelona 3

 

Hra so svetlom

Architekti pri riešení stropu a strechy takpovediac pozvali oblohu do podkrovia a jednotlivých miestností na najvyššom poschodí zavedením svetlíkov na zmysluplných miestach.

Prirodzené svetlo okrem obytných miestností má svoj význam aj v kúpeľni. Nad umývadlom umývadlom, vaňou a sprchou je umelé i prirodzené svetlo. Odráža sa od vody a pripomína slnkom prežiarené vodopády, jazerá a potoky.

 

apartman barcelona 8 apartman barcelona 6 novy

 

Energetické toky

Architekti ponechali pomedzi jednotlivé miestnosti vďaka ich dispozícii a rozloženiu vybavenia prúdiť tok energií. Pokojný priestor spálne naberá na energii v kuchynskej časti a ústí do obývacieho priestoru, kde sa opäť zvoľňuje v exteriéri. Drevená terasa, okolo celého objektu je prístupná rozsiahlymi okennými dverami na oboch koncoch bytu, čo vytvára dojem vyváženého kruhu. Drevené kvetináče lemujú terasu a skrývajú okolité strechy, čím vytvárajú odľahlé útočisko od husto osídleného mestského života.

 

apartman barcelona 1

 

Textúrované prírodné materiály

Bavlna, prútie a drevo, materiály využité na zariadenie interiéru dopĺňajú hladký povrch podlahy a stien, zatiaľ čo abstraktné tvary rastlín na terase vytvárajú pôsobivý akcent celého objektu. Tradičný, zvlnený, klenutý strop vytvára pútavý výraz, zatiaľ čo pôvodné murivo zostalo čiastočne odkryté. To domu dodáva textúru a zároveň potvrdzuje spojenie medzi bytom a jeho historicky industriálnym prostredím.

 

apartman barcelona 1

 

Pôvodné prvky stavby boli zachované s rešpektom k aspektom tradičnej katalánskej architektúry. Priznávajú tak punc stavby ako kontinuálnu organickú súčasť Barcelony a jej kultúrneho dedičstva.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Del Rio Bani