dom toptrendy 2023 3Pasívne domy sa dnes tešia veľkej obľube u mnohých, ktorí sa rozhodli pre stavbu svojho vysnívaného bývania. Prvé takéto stavby začali vznikať v západnej Európe v 90. rokoch 20. storočia. Jednou z ich najväčších výhod je to, že výrazne znižujú spotrebu energie na vykurovanie a na prevádzku ako takú. Aby takáto stavba poskytovala vysokú kvalitu vnútorného prostredia, nepotrebuje konvenčné vykurovanie či klimatizáciu, čím šetrí aj životné prostredie a prírodné zdroje. Vedeli ste, že energeticky pasívny dom je dokonca úspornešjí ako nízkoenergetický dom?

dom toptrendy 2023 3

Zdroj: pexels.com / Max Vakhtbovych

 

V čom sa odlišuje montovaný pasívny dom od murovaného?

Stavba montovaného domu je spravidla rýchlejšia a je možné ju realizovať kedykoľvek v priebehu roka, čo znižuje vaše náklady, napríklad na financovanie dočasného bývania. Nie je nutné čakať na správnu teplotu alebo ideálne počasie a sťahovať sa môžete do pár mesiacov od začatia prác. Jeho nosnú konštrukciu tvorí drevo a výrobky z neho, napríklad OSB dosky, ktoré sú okrem montovaných domov súčasťou aj iných projektov, pri ktorých je pomer ceny a kvality rozhodujúci. Nízka cena OSB dosky tak tvorí ďalšiu z výhod montovaných pasívnych domov.

Vedeli ste, že skratka OSB pochádza z anglického originálu Oriented Strand Board, čo v preklade predstavuje dosku zloženú z orientovaných drevených triesok?

 

dom toptrendy 2023 2

Zdroj: pexels.com / Rachel Claire

 

Je stavba montovaného pasívneho domu lacnejšou alternatívou?

Hovorí sa, že montované domy sú v porovnaní s ich murovanými náprotivkami ekonomicky výhodnejšie. Všetko však závisí od použitých materiálov, náročnosti projektu či dĺžky prác. Celkovú sumu na výstavbu znižuje napríklad vhodná kombinácia použitých materiálov. Na trhu dnes nájdete širokú škálu položiek spĺňajúcich všetky potrebné normy a štandardy kvality. Ak si na realizáciu stavby vyberiete spoľahlivú firmu, môžete si byť istý, že šetriť bude na tých správnych miestach. Nižšia suma sa neodrzkadlí na dôležitých miestach, napríklad na kvalite práce. Takisto je možné požiadať aj o dotáciu na plán obnovy domu

 

Bez ohľadu na to, či sa napokon rozhodnete pre montovaný alebo murovaný pasívny dom, najdrahšiu položku predstavuje fakt, že je nevyhnutné postaviť ho celý naraz, aby fungoval správne. Rozhodnutie počkať s inštaláciou určitých prvkov môže totiž zapríčiniť nemalé problémy pri jeho následnom chode.

 

dom toptrendy 2023 1

Zdroj: pexels.com / Vecislavas Popa

 

Vďaka čomu si pasívny dom zachováva minimálnu spotrebu kúrenia a chladenia?

Aj keď sa v pasívnych domoch s konvenčným vykurovaním a klimatizáciami nestretnete, potrebuje na svoju prevádzku využívať moderné technológie regulujúce klímu v obydlí. Dôležitými prvkami v pasívnych domoch sú tepelné čerpadlo, podlahové, stenové alebo stropné kúrenie a chladenie, rekuperačná jednotka a rozvody. Úlohou technológií v pasívnych domoch je tiež regulácia slnečného žiarenia, čo znamená, že v lete si dom sám tieni a naopak, v zime vpúšťa dovnútra slnko, aby využil jeho teplo na kúrenie. O nižšiu energetickú spotrebu sa stará aj kvalitný izolačný materiál, ktorý je v porovnaní napríklad s nízkoenergetickými domami prepracovaný do najmenších detailov. Nemenej dôležitou je tiež precíznosť odvedenej práce pri realizácii stavby, vďaka ktorej bude fungovať všetko, ako má.


Vedeli ste, že pasívny dom spotrebúva ročne menej energie než 15 kWh/m2 úžitkovej plochy?