medeny dom 1V bezprostrednej blízkosti hustého borovicového lesa v litovskom Vilniuse dokončila architektonická kancelária G. Natkevicius and Partners modernú rezidenciu pre rodinu, ktorá sa po rokoch života v rušnom New Yorku vrátila späť do Litvy.

Budova predstavuje nápadnú objemovú stavbu s medenými obdĺžnikmi spojenými diagonálnou doskou, v ktorej sa nachádza hlavné schodisko. Ústredným priestorom domu je nádvorie, kde obyvatelia môžu precítiť všetky vrstvy domu. Od horného podlažia, ktoré je vystavané tak, aby sa vznášalo sa nad zemou, až po prvé poschodie s veľkorysým zasklením.

 

medeny dom 3 medeny dom 4

 

Krytý vnútorný priestor nádvoria s výhľadom na okolitý les

Konfigurácia domu ako celku pozostáva z dvoch obdĺžnikových objemov a schodov, ktoré ich navzájom prepájajú. Jeden z obdĺžnikov je podporený inštaláciou štíhlych kolíkových stĺpov. Sú usporiadané v nepravidelných vzoroch, čím vytvárajú organický vizuálny efekt a približujú budovu k jej prírodnému okoliu.

 

medeny dom 2

 

Pôdorys bytu umožňuje vizuálne prepojenie medzi rôznymi priestormi a úrovňami. Spoločné priestory sú situované na zemi, zatiaľ čo súkromné jednotky elegantne „plávajú“ vo vzduchu. Z každej spálne je priamy výhľad na borovicový les, čím sa v vytvára ilúzia, že spíte na vrcholkoch stromov.

 

medeny dom 8

medeny dom 7

 

Medená fasáda splýva s neďalekým lesom

Neustále sa meniace prírodné prostredie sa odráža na rozsiahlom zasklení budovy a vytvára určitý typ živelnej dynamiky. Protiľahlé okná zase predstavujú zaujímavú hru svetla.

 

medeny dom 6

 

Napriek tomu, že okná obývacej izby sú nasmerované na sever, kvôli premysleným odrazom slnečné svetlo stále vstupuje do obytného priestoru. Meď použitá na dekoráciu fasády sa vizuálne spája s neďalekým lesom a jeho kmeňmi stromov a organicky sa mieša s okolím.

 

medeny dom 5

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Leonas Garbacauskas