dom main projekt architizer 3Rezidencia tohto dovolenkového domu sa odhaľuje až po dosiahnutí úbočia kopca ponad zátoku uprostred hlbokých mainských lesov. Je určená pre rodinu, ktorá uprednostňuje aktívny životný štýl v exteriéri, užíva si prírodu, turistiku i šport, ale aj pokojný život v interiéri, kde sa rady zdržiavajú pri štúdiu, čítaní kníh či sledovaní plápolajúceho ohňa v krbe s odrazom morskej hladiny v pozadí.

Dom je postavený na dvojici kamenných múrov zložených zo skál nájdených v bezprostrednom okolí stavby a jeho forma je inšpirovaná pôvodnými tradičnými domami stavanými v tejto oblasti USA. 

 

dom main projekt architizer 2

 

Dom "plávajúci" nad zátokou oceánu

Ikonická architektúra domu prezentuje objekt vznášajúci sa nad zemou. Jeho jemná konzola poskytuje optickú ľahkosť a nerušený pohľad na oceán za ním. Umiestnenie domu na vrchole kamenných stien odkazuje na obraz lode spúšťanej do vody. Rustikálny oceľový exteriér domu je vysoko odolný voči poveternostným vplyvom a je navrhnutý tak, aby odolal teplotným výkyvom panujúcim na mainskom pobreží. Zvláda aj sneh, dážď a víchrice v zimných mesiacoch, keď je dom nevyužívaný.

 

dom main projekt architizer 3

 

Rezidencia ožíva počas hlavnej sezóny

V čase sezóny sa dom prebúdza, vychádza zo svojho ochranného postavenia a otvára sa okoliu. Okná, dvere a vonkajšie schodisko sa v čase využívania domu vysúvajú a vytvárajú pôsobivú ikonickú formu bývania v útulnom drevenom interiéri s okolitými výhľadmi. Na úrovni terénu domu je k dispozícii garáž pre auto ťahajúce loď a jej prepravu a umiestnenie dovnútra rezidencie.

 

dom main projekt architizer 1

 

Útočisko pred každodenným stresom 

Z úrovne terénu sa schodiskom vyjde na centrálne podlažie obydlia, kde sa nachádza kuchyňa, jedálenský kút a primárny obytný priestor. Celá táto časť domu je lemovaná posuvnými sklenenými dverami, ktoré stierajú hranice medzi exteriérom a interiérom.

Na južnej strane domu je vybudovaný apartmán s hlavnou spálňou, v severnej časti je ďalšia spálňa a tretia izba, ktorá slúži ako rodinná televízna miestnosť, ktorá sa v prípade potreby a prichádzajúcej návštevy mení na hosťovskú izbu.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Design Studio Kovac