art in deco interier navrhy 4Náš domov. Priestor v ktorom sa prebúdzame i zaspávame. Miesto, kde vidíme vyrastať svoje deti, miesto, kde sa tešíme z maličkostí i riešime životne dôležité situácie. Vždy sa však doma chceme cítiť pohodlne a komfortne.

Zariadiť si byt či dom tak, aby spĺňal všetky naše potreby, predstavy a funkcie, môže byť náročné. Ak aj máme svoje vízie, nie vždy si ich vieme reálne zhmotniť do podoby krásneho bývania. O tom, ako vznikajú nové interiéry podľa predstáv klienta, a ako sa menia staršie priestory na pôsobivo zrekonštruované, sme sa rozprávali s interiérovým dizajnérom Františkom Strelcom zo spoločnosti ART - IN - DECO .

Vaše interiérové štúdio má už viac ako 20 rokov a stovky úspešných realizácií. Ako si spomínate na vaše začiatky?

Firmu som založil v roku 2001. Začínal som ako dizajnér a pri výrobe nábytku som spolupracoval s externými firmami. Už po niekoľkých rokoch som si ale uvedomil, že musím mať vlastnú výrobu. Viem tak klientom garantovať nielen kvalitu vyrobeného nábytku, ale aj časy dodávok. Ide v podstate o výrobu na mieru. Svoje návrhy realizujem často aj vlastnými rukami vo výrobe, na mieru a presne podľa predstáv klienta. V tom sa odlišujem od iných dizajnových a interiérových štúdií, ktoré niečo naprojektujú, ale klient si potom musí hľadať toho, kto mu nákresy zrealizuje.

 

art in deco interier navrhy 2

 

U vás si teda klient takpovediac na kľúč objedná rekonštrukciu alebo zariadenie nového interiéru od A po Z.

Presne tak. S klientom sa stretnem v predmetnom priestore. Musím ho vidieť a zažiť na vlastné oči. Ako na mňa pôsobí, ako vyzerá, z ktorej strany dopadá do interiéru svetlo, ako sú koncipované okná. Následne potrebujem poznať predstavu majiteľa. A potom sa pustím do práce. Riešim všetko, od obkladov, farieb stien, podláh, vybavenia priestorov až po posledný ozdobný vankúš či svietidlo. Navyše je benefit mojej spoločnosti v tom, že so mnou vo firme pôsobí aj moja dcéra, ktorá je architektka momentálne pôsobiaca v Dánsku. Jej pohľad a názor môže byť pre klienta taktiež dôležitý a pre celkový výsledný dojem prospešný.

Chodia za vami klienti s presnou predstavou, alebo si aj nechajú poradiť od vás?

Mojou vizitkou je moja práca a mnou zrealizované interiéry. Mám to šťastie, že klienti si ma vyhľadávajú na základe toho, že moju prácu už videli, poznajú ju a páči sa im. Vo vzájomnom rozhovore potom už dokážem vycítiť, akým smerom sa môžem pri dizajnovaní uberať, čo by sa klientovi mohlo páčiť a čo preferuje. A môžem povedať, že moji klienti sa po našej spolupráci stávajú mojimi priateľmi. Vytvorím im domov a takpovediac sa tak stávam aj jeho a ich súčasťou.

Ako by ste sa charakterizovali? Čo je pre vás v dizajne smerodajné, čo sa vám osobne páči a čo naopak nepreferujete?

Každý dizajnér dáva do svojej práce kus seba, má svoj vlastný rukopis. Osobne mám rád minimalizmus a kvalitu. Z materiálov preferujem drevo, kov, sklo, kameň. Páčia sa mi čisté línie. Nemám rád prílišné zdobenie, prečačkané a okázalé veci.

 

art in deco interier navrhy 3 art in deco interier navrhy 1

 

V interiérovom dizajne pracujete už dve desaťročia. Menia sa nejako predstavy klientov a ich požiadavky v porovnaní s minulosťou?

V minulosti si ľudia často dávali urobiť len jednu miestnosť, napríklad kuchyňu alebo spálňu. Dnes už zväčša požadujú nadizajnovanie celého priestoru, teda kompletného interiéru. Samozrejme sa nevyhýbam ničomu, rád aj dnes urobím peknú jednu časť bývania a môže ísť o byt, dom, verejný priestor, rekonštrukciu alebo novostavbu.

Kde všade ste už realizovali interiéry?

Lokalizácia, kde projektujeme, je bez obmedzenia. Pôsobíme na území celého Slovenska a Česka. Máme však klientov aj v zahraničí. Ak si klient zaplatí môj výjazd do jeho priestoru, ktorý musím vidieť na vlastné oči, nemám problém ísť kamkoľvek.

Viac informácií: www.artindeco.sk, studiobara.com