Nové bývanie už nie je iba snom, premenilo sa na skutočnosť a vás teraz čaká nová výzva. Jednotlivé miestnosti máte zariadiť tak, aby ste sa v nich vy, vaši najbližší aj prípadní hostia cítili príjemne. Viete, že na to má veľký vplyv aj osvetlenie?

Svetlo nad jedálenský stôl

Bez svetiel sa v žiadnej miestnosti nezaobídete

Osvetlenie hrá v každej miestnosti tú najdôležitejšiu úlohu. Kto by chcel variť v kuchyni bez svetla alebo sedieť v obývačke, kde je tma? Svetlo zahreje na tele i duši, spríjemní atmosféru a samozrejme miestnosť aj osvieti.

Luster nie je len zdroj svetla

Keď príde na výber svetiel, asi ako prvý vás napadne luster do obývačky, kuchyne a možno aj spálne. Chcete totiž miestnosť dostatočne osvietiť. Viete ale, že luster nie je len obyčajný zdroj svetla? Dodáva interiéru štýl a tiež ho dokáže ozdobiť. Teda pokiaľ ho dobre vyberiete. Ako na to?

Tip číslo jedna: Veľkosť lustra musí zodpovedať veľkosti miestnosti

Jedným z hlavných parametrov, ktoré nesmiete pri výbere lustra opomenúť, je jeho veľkosť. Tú voľte podľa veľkosti miestnosti tak, že:

  • Sčítate výšku a šírku miestnosti v metroch.
  • Zo súčtu vypočítajte 80 %.
  • Výsledné číslo preveďte na centimetre a vydeľte ho 10.
  • Výsledok je odporúčaná veľkosť lustra.

Tip číslo dva: Pozor na výšku stropu

Dobre si premyslite, či máte dostatočne vysoký strop na zavesenie lustra. Pri klasickej výške stropu 2,6 m by luster mal visieť asi 40 až 55 cm pod rovinou stropu. Pokiaľ luster chcete inštalovať nad pracovnú plochu v kuchyni, pamätajte, že by spodná časť svietidla mala byť asi vo výške 75-90 cm od dosky.

Luster do obývačky

Tip číslo tri: Na aký materiál staviť?

Lustre sa vyrábajú z mnohých materiálov. Je len na vás, akému dáte prednosť.

  • Čierne a biele lustre z nehrdzavejúcej ocele, plastu, skla, betónu a pod. v tvare valca sa hodia do moderných a minimalistických obývačiek.
  • Do rustikálne zariadených miestností dajte prednosť drevu, mosadzi, sklu a keramike.
  • Do luxusných obývacích izieb stavte na dizajnové a krištáľové lustre.
  • Papierové lustre pripomínajú lampióny, na prvý pohľad vás zaujmú. Ich životnosť ale nie je taká dlhá.