mrakodrap najštihlejši 2Túžba odlíšiť sa a zaujať, či už vzhľadom, funkčnosťou, úspornosťou alebo inou originalitou, je dnes trendom v každej oblasti. Vo svete architektúry je momentálne ďalšou v poradí odvážnych štruktúr práve dokončená budova mrakodrapu v New Yorku.

Neďaleko Central Parku, na ulici 111 West 57th Street, vyrástol mrakodrap, ktorý je považovaný za najštíhlejší mrakodrap sveta a druhú najvyššiu obytnú budovu na západnej pologuli. Pomer výšky budovy k jej šírke je 24:1, čo jej prvenstvo oficiálne potvrdilo. Mrakodrap sa týči do výšky 435 metrov, súčasťou ktorej je aj 91 metrová dekoratívna oceľová koruna.

 

mrakodrap najštihlejši 7

mrakodrap najštihlejši 3

 

Na prvý pohľad vysoká a štíhla veža v sebe ukrýva v skutočnosti dve budovy. Jednou je pôvodný dom – pamiatka Steinway Hall – Warren and Wetmore a druhá časť je tesne susediaci novo vybodovaný objekt. Obidve rozľahlé rezidencie ponúkajú bývanie pre náročných v 60 jedno i dvojpodlažných apartmánových bytov s panoramatickým výhľadom na celé mesto. Práve pôvodná časť domu Steinway Hall, ktorá má takmer 100 rokov, bola rekonštruovaná v súlade so zachovaním jej pôvodného vzhľadu, na čo dohliadala Komisia pre zachovanie pamiatok v New Yorku.

 

mrakodrap najštihlejši 6 mrakodrap najštihlejši 5

 

Podľa architektov SHoP Architects, ktorí stoja za návrhom mrakodrapu, bol na jeho stavbu použitý betón s najvyššou pevnosťou na svete. „Budova vyzerá z diaľky takmer futuristicky, avšak my sme ňou chceli poukázať na zlatý predvojnový vek Manhattanu. Napríklad sme vonkajšiu časť budovy spárovali vrstvou terakotových pilasterov, čo jej okamžite dodalo nostalgický vzhľad z obdobia konca 19. storočia,“ hovorí o zámere projektu hlavný architekt.

 

mrakodrap najštihlejši 7

 

Interiér a vybavenie jednotlivých apartmánov je však už výlučne o modernom bývaní. V objekte sa nachádza 25 metrový dvojprúdový bazén, sauna, parný kúpeľ, dvojpodlažné fitnes centrum s rozľahlou mezanínovou terasou, jedáleň, salóniky i vonkajšia terasu. Jednotlivé apartmány sú plne vybavené a zariadené tým najluxusnejším nábytkom a doplnkami. Veža mala byť pôvodne dokončená v roku 2020, ale vzhľadom na pandémiu a iné finančné problémy, sa jej výstavba posunula, ale dnes už víta prvých majiteľov apartmánov vo svojich priestoroch.

 

mrakodrap najštihlejši 4

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Archdaily, Architecture and Design