cherry tree house 2V radovej zástavbe domov v malebnej pražskej štvrti sa uskutočnila vydarená rekonštrukcia terasového domu pre potreby a pohodlné mestské bývanie so súčasnými štandardmi jednej rodiny. 

Autormi rekonštrukcie boli architekti zo spoločnosti SOA Architekti. Rovnaký dizajn terasového domu sa opakuje v niekoľkých priľahlých uliciach s použitím pseudomanzardových striech, čiastočnej prefabrikácie a materiálov zo začiatku 90. rokov. V pôvodnom návrhu bol využitý nerovný terén, a tak poschodie na úrovni ulice s malými oknami zmizlo v teréne.

 

cherry tree house 1

 

Vstupná časť domu pripomínala slabo presvetlený suterén. Našťastie, koncová poloha radovej zástavby má malú záhradku s už vyrastenými dospelými stromami. Záhrada bola ale z domu pre výškový rozdiel ťažko prístupná. Okrem toho boli hlavné miestnosti orientované v smere slnka, ale do ulice. Vnútorná dispozícia zodpovedala rozdeleniu domu na samostatné byty na každom podlaží so spoločným vchodom. Nízka výška stien v interiéri (2,5 m) definovala jeho atmosféru.

Úprava si teda vyžiadala zjednotenie domu do celku pre potreby jednej rodiny. Stredom dispozície sa stalo schodisko. Obslužná funkcia prízemia zostala nezmenená. Zmenila sa na obývané prízemie s maximálnym denným svetlom. Novo pridané okno do vstupnej haly umožňuje výhľad aj zo schodiska. Prístavba domu prebiehala hlbšie pod terénom, a na úrovni záhrady je prekrytá terasou. Nachádza sa tu domáce fitness. Použitie rôznych konštrukcií sa prejavuje v pohľadovom betóne.

 

cherry tree house 4 cherry tree house 3

 

Na poschodí sú jednotlivé izby obklopené centrálnym schodiskom a vytvárajú tak prepojený priestor. Vizuálne prepojenia a výhľady do záhrady sa stali dôležitým prvkom dizajnu. Veľké posuvné dvere spájajú obývačku so záhradou. Svetlá a výšková zmena podlahy pomohla priamemu napojeniu na terénnu úroveň záhrady. Vďaka zvýšenej výške miestnosti sa celé poschodie stalo dynamickejším.

 

cherry tree house 5

cherry tree house 6

 

Na najvyššom poschodí sú spálne prístupné z malej chodbičky okolo schodiska. Hlavná spálňa má vlastnú šatňu a kúpeľňu. Predtým plánovaná študovňa sa počas výstavby zmenila na ďalšiu spálňu. Vonkajšie členenie domu vychádza z jednotného tvaru pôvodnej manzardy. Na strechu prechádza fasádny obklad z vláknocementových dosiek.

 

cherry tree house 7

 

Dubové okná s bezrámovým zasklením sú opticky spojené s hranou strechy. Strešný plášť integruje výsuvnú slnečnú clonu, ktorá pokrýva celú plochu terasy v záhrade. Malá záhradka stačila na uspokojenie všetkých požiadaviek na súčasné využitie. Pohľady do interiéru určujú jeho kompozíciu. Napriek náročným zmenám v záhrade jej dominantou zostala stará čerešňa.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Archdaily, Alex Shoots Buildings