dom usporiadanie triedenie 2

Nový rok je časom nových začiatkov, a ak ste nestihli kompletné upratovanie a usporiadanie vecí v domácnosti pred sviatkami, možno aj teraz je ten správny čas. Pred samotným "začiatkom akcie" si premyslite, ktoré veci sú pre vás nepostrádateľné, ktoré ste nepoužívali už viac rokov, a tiež ktoré vás netešia, obmedzujú v priestore alebo skrátka nemajú pre vás svoje opodstatnenie.

 

dom usporiadanie triedenie 2

 

Existujú dve možnosti. Vytvoriť si vo veciach systém a prehľad alebo sa nepotrebných vecí zbaviť. Nejde samozrejme o to, vyniesť nechcené veci do najbližšieho kontajnera. Aj pri triedení a vyraďovaní myslite na to, že mnohé z predmetov vo vašej domácnosti môžu slúžiť ďalej a potešiť niekoho iného. Existuje viacero inštitúcií, ktoré prijímajú nepoužívané a vyradené veci, a ktoré ich ďalej prerozdeľujú tým, ktorí to potrebujú. Môže ísť o šatstvo, nábytok, knihy, hračky, športové a kuchynské náčinie i voľnočasové a hobby predmety.

S pocitom, že vyradením svojich vecí pomôžete niekomu inému, sa pracuje s väčším entuziazmom a chuťou. Ak chcete pomôcť adresne, na sociálnych sieťach alebo webových stránkach vytvárajú dobrovoľníci skupiny, kde môžete veci venovať tomu, kto sa o ne prihlási a vidíte tak, kam poputujú. Samozrejme je možné aj mnohé zo zachovalých a hodnotných vecí umiestniť na bazár a pokúsiť sa ich predať.

 

dom usporiadanie triedenie

 

A prečo je dôležité si raz za čas vyčistiť priestor? Z praktického hľadiska sa vám bude lepšie upratovať, orientovať i dýchať. Z hľadiska psychologického energia v nezapratanom priestore dokáže voľne prúdiť. Veci, ktoré ste zaradili do kategórie potrebné, chcené a milované si môžete v druhom slede usporiadať do prehľadného systému. Dózy, boxy, koše, škatule alebo vákuové vrecia sú na tento účel ideálnymi pomocníkmi. Ak máte menší byt či dom alebo menší nábytkový úložný priestor, je vhodné si rozdeliť oblečenie i ostatné potreby na zimné a letné, a už len podľa ročného obdobia ich navzájom obmieňať.

Na potraviny, kozmetiku alebo hygienické potreby sú osvedčené priehľadné a stohovateľné boxy, v ktorých je okamžite a na prvý pohľad zrejmý ich obsah a zoradenie. Pri výbere skladovacích nádob nešetrite, dôležitá je ich kvalita, pevnosť a zdravotná nezávadnosť. Pri vreciach a škatuliach si pomôžte ich konkrétnym popisom, aby ste sa v nich lepšie a jednoducho orientovali.

Rozdeliť, vytriediť a urobiť si poriadok však neznamená žiť v sterilnej domácnosti bez spomienok a starších predmetov. Všetko je individuálne a je len na vás, čím sa chcete obklopiť, a čo by vám mohlo chýbať. Vo svojom domove sa musíte cítiť príjemne a uvoľnene.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: houzz.com