plachta tipy vyber jednolôžko dvojlôžko kvalita eshop objednávka 1

 

Plachta je nevyhnutnou súčasťou každej dobre tvarovanej postele. Ako si vyberiete tú pravú, aby sa vám spalo ako v bavlnke?

 

plachta tipy vyber jednolôžko dvojlôžko kvalita eshop objednávka 1

 

1. Starostlivo si premerajte matrac

Nie ste si istý veľkosťou vášho matraca? Než si zaobstaráte novú plachtu, najskôr si lôžko starostlivo premerajte. Dôležitá je jeho šírka, dĺžka a výška. Ak je matrac vyšší ako 20 cm, kúpte si plachtu na vysoké matrace. Ak potrebujete neobvyklý rozmer, využite šitie na mieru. Mnoho obchodov a e-shopov s domácim textilom túto službu ponúka.

2. Zvoľte plachtu podľa veľkosti vášho matraca

Najčastejšie narazíte na plachtu 180 × 200 cm (dvojlôžko) a 90 × 200 cm (jednolôžko). Vaša vysnívaná plachta sa nevyrába vo veľkosti na manželskú posteľ? Zošite si dokopy dve plachty na jednolôžko. Ak ste zruční, nebude to viditeľné. Len uprostred postele bude viditeľný jemný šev.

3. Dajte si pozor na atypické rozmery plachiet

Medzi atypické rozmery patria napríklad plachta 140 × 200 cm. Ide o takzvané jedno a pol lôžko. Na tejto posteli sa veľmi pohodlne vyspíte sami aj v páre. Ak ale chcete mať viac priestoru na spanie, voľte posteľ so šírkou minimálne 160 cm. Skvelý luxus vám ponúknu postele so šírkou 180 až 200 cm.

4. Vyberte si plachtu s napínacou gumou alebo obyčajnú plachtu

Na výber máte dva typy plachiet. S napínacou gumou a bez nej. Aký je medzi nimi rozdiel? Plachty s napínacou gumou majú všitý tunelík a pevne obopínajú matrac zo všetkých strán. Klasická plachta je rovná látka, ktorú prehodíte cez matrac a konce zastrčíte buď naspodok alebo na nich zaviažete uzly. Tento typ plachiet si všetci pamätáme z detstva. V súčasnosti sa už tak často nepoužívajú. Využijete ich ale napríklad v saune alebo vo wellness.

5. Zvoľte plachtu podľa ročného obdobia

Každá látka je iná a má iné vlastnosti. Bavlna, froté, jersey, damašek alebo satén sa hodia na celoročné použitie. Tieto materiály sú priedušné, dobre sajú pot, v lete chladia a v zime hrejú. Do chladných nocí sa hodia mikroplyš alebo flanel. Tieto plachty sú plyšovo hebké, mäkké a zahrejú aj tých najväčšie zmrzlíkov.

6. Možno sa vám bude hodiť chránič matraca alebo nepriepustná plachta

Potrebujete matrac chrániť pred rozliatou tekutinou, nočnou nehodou alebo ušpinením? Ak práve súhlasne prikyvujete, potom pre vás bude ideálnym riešením chránič matraca alebo nepriepustná plachta. Čo títo dvaja pomocníci dokážu? Chránič matraca zvyšuje ochranné vlastnosti bežnej plachty. Existujú dva druhy, jeden z nich chráni matrac pred ušpinením a druhý zvyšuje vodeodolnosť jeho povrchu. Nepriepustná plachta funguje ako 2v1. Chráni matrac proti zašpineniu a vďaka vrstve PU alebo PVC zabráni presiaknutiu tekutiny.