4domy vjednom brno masarykova boysplanice 7 uvod

 

Stavba, ktorá bola navrhnutá a realizovaná architektonickým ateliérom Kuba & Pilař architekti sa nachádza v juhomoravskej metropole, v pokojnej rezidenčnej Masarykovej štvrti, známej kvalitnou predvojnovou funkcionalistickou architektúrou.

 

4domy vjednom brno masarykova boysplanice 6

 

Hmotnostné a priestorové riešenie projektu vychádza z charakteru a proporcií najbližšej zástavby. Kompozične je stavba tvorená štyrmi rôzne veľkými kvádrami - Vila domami - ktoré vystupujú nad terén zo spoločnej podzemnej podnože. Súbor stavieb tak prirodzene zapadá do svojho okolia.

Pozemok s juho-západnou orientáciou a atraktívnym výhľadom cez areál Brnianskeho výstaviska na Kohoutovické lesy bol dôvodom k maximálnej orientácii a otvorení obytného súboru týmto smerom. Vila domy klesajú po svahu, ich výška sa znižuje smerom k južnému cípu parcely. Dvojica Vila domov pozdĺž ulice Neumannovej má štyri nadzemné podlažia a jedno podzemné, ktoré prepája schodisková hala s výťahmi. Dva spodné domy majú tri a dve nadzemné podlažia a nadväzujú tak svojim menším objemom na vily pozdĺž spodnej časti pozemku.

 

4domy vjednom brno masarykova boysplanice 5

4domy vjednom brno masarykova boysplanice 2

 

Medzi chodníkom na Neumannovej ulici a hornými dvomi domami je navrhnutý priestranný úsek určený na relax a posedenie. Na streche parkovacej podnože je vytvorený súkromný vnútroblok so záhradkami. Oddelené sú nízkymi živými plotmi, ktoré vznikli uložením gabionových košov s vysadenými stromčekami.

 

4domy vjednom brno masarykova boysplanice 1

 

Súbor stavieb je kombináciou murovanej a železobetónovej konštrukcie. Fasády sú obložené keramickým pásikom. Kontrastom k štruktúrovanému povrchu pásikov sú hladké plochy pevných a posuvných panelov z hliníkového plechu. Podlahy spoločných priestorov, schodísk a obklady sú z liateho terazza.

 

4domy vjednom brno masarykova boysplanice 4

4domy vjednom brno masarykova boysplanice 3

 

Na stropoch, schodiskách a výťahových šachtách je priznaný pohľadový betón. Jednotiacim prvkom celej stavby je koncepcia zelene, ktorá sa bude časom uplatňovať čoraz viac.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Boysplanice