prirodzene vetranie residencia gaf jacobsen arquitetura Uvod

 

Architektúra sa neustále vyvíja. Prispôsobuje sa požiadavkám klientov, finančným možnostiam i konkrétnym podmienkam prostredia. V každom obydlí je okrem mnohých iných funkcií dôležité zabezpečenie prirodzeného vetrania, pretože aj keď je v niektorých krajinách klimatizácia nevyhnutnosťou, nie každý ju napríklad zo zdravotných dôvodov preferuje.

 

prirodzene vetranie residencia gaf jacobsen arquitetura Uvod

 

Prirodzené vetranie je možné zabezpečiť mnohými spôsobmi, vrátane priečneho vetrania a komínového efektu. Výber najlepšej stratégie a jej uplatnenie často súvisí s ďalšími faktormi, ako je orientácia slnka, technologické možnosti, umiestnenie otvorov a mnoho ďalších aspektov. Pokiaľ však ide o interiérový dizajn, vychádza sa z podpory alebo zlepšenia prirodzeného vetrania podľa už vybudovaného prostredia.

V nasledujúcom článku vám prinášame príklady rôznych možností riešenia prirodzeného vetrania.

V tomto projekte domu GAF od Jacobsena Arquiteturu je horné poschodie celé obalené dreveným plášťom pozostávajúcim z mobilných a pevných panelov štruktúrovaných v kovových rámoch. Vývoj tohto prvku si vyžadoval vytvorenie niekoľkých prototypov a špeciálnych otváracích systémov. Okrem toho, že poskytujú vizuálnu ochranu a umožňujú prirodzené svetlo a vetranie, sa drevené panely používajú aj ako oddeľovače miestností v kancelárii na medziposchodí, čím prenášajú jedinečnú identitu celého projektu.

 

prirodzene vetranie residencia gaf jacobsen arquitetura

 

Ďalší projekt pre dom VY ANH House od Khuon Studio využíva systém žalúzií, ktorý úplne zakrýva fasádu a vzduchové tehly usporiadané v nepravidelných vzorkách, aby sa zaistila bezpečnosť, ventilácia i estetický dôraz. Tento systém funguje aj ako mreža, ktorá bude postupne zakrytá viničom, čo povedie k zelenej opone, ktorá dodá priestoru tieň, súkromie a pohodlie.

 

prirodzene vetranie residencia vy anh khuon studio thiet vu 2

 

Dom Floating Nest House od ateliéru NgNg posúva vzťah medzi prvkami fasády a interiéru na inú úroveň. Tento dom stál pred výzvou zasadiť obrovský dom na úzky a kompaktný pozemok a zároveň bolo nutné sa vysporiadať s miestnymi podmienkami životného prostredia. Architekti sa rozhodli vynechať priečky v dome, pričom na oddelenie funkčných priestorov použili zeleň a dutiny. Bambusová clona, ktorá vedie po celej dĺžke fasády, umožňuje prirodzené vetranie a tiež chráni celý dom pred prudkým západným slnečným žiarením a zachováva vysoký stupeň súkromia. Bambusový prvok sa vo vnútri domu objavuje v rôznych variáciách, napríklad ako zatienenie strechy, slnečné clony na balkónoch alebo priečky medzi stenami.

 

prirodzene vetranie casas casa ninho flutuante atelier ngng quang dam

 

V tejto budove v priemyselnom komplexe na severnom okraji portugalského Porta bolo cieľom vybudovať firemnú jedáleň. Mala však na rozdiel od pôvodnej pôsobiť viac ako reštaurácia než ako priemyselná jedáleň. Priestor je rozdelený do rôznych prostredí pomocou sledu panelov, pevných aj skladacích, vyrobených z drevených lamiel, ktoré je možné posúvať, aby umožňovali rôzne konfigurácie. Táto rekonštrukcia priestoru okrem jeho praktického rozdelenia tiež zaisťuje dobré vetranie a prúdenie vzduchu.

 

prirodzene vetranie cantina monteiro ribas pf architecture studio joao morgado

 

Ďalším projektom, ktorý tiež volí prirodzené vetranie v prostredí pre veľké zhromaždenia, je ANOHA - Detský svet Židovského múzea v Berlíne od Olsona Kundiga. Srdcom budovy ANOHA je kruhová drevená archa, ktorá sa nachádza v bývalej kvetinovej tržnici. Je vysoká takmer 7 metrov a priemer základne je 28 metrov. Na zabezpečenie vetrania v arche sú zakomponované stropné ventilátory a ovládateľné okná, ktoré umožnia výmenu vzduchu a zabezpečia prirodzené vetranie.

 

prirodzene vetranie anoha o mundo infantil do museu judaico de berlim olson kundig 2

 

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Archdaily