stodola 1

 

Na pozemku s poľnohospodárskou pôdou na pobreží Atlantického oceánu, na ostrove Long Island, vytvorila firma manhattanských architektov a londýnsky interiérový dizajnér pre svojich klientov rekreačný dom v štýle pôvodnej stodoly. Napriek vzhľadu hospodárskej budovy má interiér i celkové riešenie domu absolútne moderné, štýlové a komfortné vybavenie.

 

stodola 1

 

„Moji klienti z New Yorku si kúpili veľký pozemok na pobreží Atlantiku a túžili tu po domčeku, ktorý pôvodne slúžil ako stodola pre hospodárske zvieratá,“ hovorí londýnsky návrhár interiérov Veere Grenney. "Pôvodne uvažovali o kúpe anglickej stodoly a jej preprave do USA, ale čoskoro si uvedomili, že to nie je praktické." Kontaktovali teda manhattanského architekta Marca Turkela, ktorý je známy svojim sympatickým prístupom k pôvodným a tradičným stavebným materiálom a technikám.

 

stodola 2  stodola 3 

Marc vytvoril návrh domu z jednoduchého pôdorysu stodoly, so štyrmi bočnými stenami z dreva a šikmou strechou s veľký otvorom. Zvonku a z diaľky dom vyzerá ako stodola, čo bola túžba klientov, ale zvnútra a vo vnútri je budova premyslená do posledného detailu. Dostatočná svetelnosť, výhľady na oceán a okolitú prírodu sú tu riešené veľmi precízne a s čo najväčším dosahom.

 

stodola 6  stodola 7 

 

Dom má vďaka prechodu svetla veľký obývací priestor s verandou a mnohými oknami situovaný na prvom poschodí. S obývacím priestorom je prepojená veľkolepá kuchyňa s posedením a je tu tiež prechod do hlavnej spálne a pracovne. Ďalšie tri menšie spálne, knižnica a biliardová miestnosť našli svoje priestory na prízemí, suterén patrí telocvični a vínnej pivnici.

 

stodola 1

 

Majitelia domu žijú počas týždňa v rušnom New Yorku, ale dom nachádzajúci sa len dve hodiny od mesta využívajú ako pravidelné víkendové útočisko počas celého roka. Práve relax a načerpanie pokoja a pozitívnej energie sa prejavili aj v interiérovom zariadení domu. Dizajnér interiéru tohto domu Veere Grenney hovorí, že v zariadení domu sa snažil zachytiť leto a dlhé horúce letné dni pri mori. Preto volil podlahy z bieleného duba v kombinácii s farebnou paletou aqua, zemitými odtieňmi, krémovou bielou a materiálmi ako kameň a drevo.

 

stodola 4  stodola 5 

 

Fasáda domu bola na želanie majiteľa domu obložená teakovým drevom, ktoré je tvrdé a postupne bledne do sivej farby podobnej cédrovej, avšak je oveľa trvácnejšie. Drevo ako také dominuje celej stavbe okrem exteriéru aj v interiéri. Napríklad v hlavnej spálni a priľahlej kúpeľni je na steny pridaná drevená textúra v prímorskom štýle, maľovaná bielou farbou s leskom.

 

stodola 8  stodola 9 

 

Tento dom plynulo spája mesto a tradíciu, starožitné a moderné, konvenčné a trendové. Je ideálnym priestorom na víkendový oddych a prázdniny, jeho majitelia sa tešia na čas, keď ukončia svoje pracovné väzby v New Yorku a zakotvia v dome natrvalo.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: House and Garden